Energie

Opvallende groei van zonnepanelen op woningen in Nederland

Opvallende groei van zonnepanelen op woningen in Nederland
Dat we met z’n allen de laatste jaren iets willen bijdragen aan een betere wereld, blijkt uit divers onderzoek. Zo zien we dat er in 2022 sprake was van een recordgroei van het aantal zonnepanelen op woningen in Nederland. Netbeheer Nederland meldt dat het totale vermogen van zonnepanelen groeide met maar liefst 30%.

Ook andere duurzame toepassingen zoals laadpalen voor elektrische auto’s en warmtepompen zien we de laatste jaren steeds vaker in ons land. Men vindt het alsmaar belangrijker om iets te betekenen voor een schoner milieu én het aanbod van zonnepanelen en andere toepassingen lijkt met het jaar groter te worden. Via Wijplaatsenjouwzonnepanelen.nl zie je bijvoorbeeld hoe gemakkelijk je zonnepanelen regelt voor je eigen woning.

Bijna 50% meer energie uit de zon gehaald in 2022

Door deze historische groei van het aantal zonnepanelen in Nederland werd er in 2022 maar liefst 46% meer zonne-energie opgewekt dan eerder. Inmiddels zijn er meer dan twee miljoen huizen in ons land waar zonnepanelen op te vinden zijn. Daarmee zijn we een van de koplopers van Europa als het om zonnepanelen en zonne-energie gaat. Wat interessant is om te weten, is dat een groot deel van deze opgewekte energie uit de zon bij bedrijven vandaan komt. Bijna 60% van de totale productie is daar afkomstig. Dat betekent ook dat meer dan 40% geproduceerd wordt door particulieren door middel van zonnepanelen op huizen.

Daar is direct de grootste groei op te merken, want in 2022 steeg de energieproductie van woningen iets meer, namelijk +49%, dan de energieproductie van bedrijven, die +45% was. Dat is een opvallende stijging in verhouding met de jaren ervoor, maar waar heeft dat precies mee te maken? Het is logisch dat de drang naar duurzamer wonen en leven de laatste jaren is gegroeid. Daar passen zonnepanelen heel goed bij, omdat je daarmee een schonere vorm van energie opwekt dan de traditionele grijze stroom. Bij het productieproces van deze groene energie komt namelijk minder CO2 vrij dan bij de productie van grijze energie. Dat is beter voor het milieu en de wereld.

Stijging van energieprijzen zorgt ook voor meer interesse

Het is niet alleen de interesse en drang naar een duurzamer leven dat ervoor zorgt dat steeds meer mensen in Nederland de overstap hebben gemaakt naar zonnepanelen. De stijging van de energietarieven in de afgelopen jaren heeft veel mensen doen twijfelen aan hun huidige energiecontract. Een van de grote voordelen van zonnepanelen is namelijk dat je niet meer zo afhankelijk bent van wat er zoal op de energiemarkt gebeurt. Dat komt omdat je je eigen zonne-energie opwekt direct uit de zon en je niet afhankelijk bent van fossiele bronnen of economische geschillen.

De energietarieven stegen het afgelopen jaar namelijk enorm toen Rusland Oekraïne binnenviel en de Europese Unie als antwoord sancties aan Rusland oplegde. Omdat we in Europa ontzettend afhankelijk zijn van Russisch gas om bijvoorbeeld de huizen hier te verwarmen, zorgde dat toen direct voor een stijging van de energieprijs. Des te minder energie er beschikbaar is, des te duurder de prijs immers wordt. Wanneer je je eigen zonne-energie opwekt en daarbij gebruikmaakt van gratis energie uit de zon heb je te maken met veel lagere kosten. Dat heeft dus zeker ook te maken met de stijging van het aantal zonnepanelen op huizen in Nederland.

Ook zonnepanelen aanschaffen? Dit moet je weten

Er zijn kort samengevat dus genoeg redenen om over te stappen op zonnepanelen om op die manier je eigen zonne-energie op te wekken. Hierbij is er een aantal zaken dat handig is om te weten, zoals:

  • De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is 25 jaar. In sommige gevallen gaan zonnepanelen nog langer mee. Let op dat wanneer je rendement meer dan 10% lager is dan oorspronkelijk je moet denken aan zonnepanelen vervangen om zo weer optimaal te profiteren van zonnepanelen en de opbrengst.
  • Anno 2023 bestaat er geen landelijke subsidie meer voor zonnepanelen. Maar: tegelijkertijd hoef je ook geen 21% btw meer te betalen (om het later terug te vragen) voor het laten installeren van zonnepanelen.
  • Laat zonnepanelen alleen plaatsen wanneer je daar een goede plek voor hebt. Schaduw is bijvoorbeeld funest voor de opbrengst. Ook is de plek zelf van belang; zonnepanelen op het oosten of westen leveren 5% tot 20% minder rendement op dan een zonnepaneel op het zuiden.
  • Laat je niet verleiden door de eerste de beste aanbieding op het gebied van zonnepanelen, maar doe goed onderzoek. Over het algemeen geldt dat goedkoop binnen deze branche vooral duurkoop is. Het is fijner om te gaan voor kwaliteit zodat je de garantie hebt dat je voor langere tijd gebruik kunt maken van zonnepanelen.

Ook interessant