Architectuur

Oproep wedstrijdpool 2012 AG VESPA en stad Antwerpen

Sinds enkele jaren beschikken AG VESPA en de stad Antwerpen over eigen procedures voor het aanstellen van ontwerpers, waarbij het streven naar ruimtelijke kwaliteit gecombineerd wordt met snel en licht aanbesteden. Beter gekend als de ‘pools’ van ontwerpers, worden deze procedures inmiddels toegepast voor uiteenlopende opdrachten.

De huidige wedstrijdpool 2008 van AG VESPA en de huidige pool van grotere architectuuropdrachten van de stad Antwerpen worden dit jaar vervangen door één gezamenlijke ‘Wedstrijdpool 2012’.

De stad Antwerpen schrijft hiervoor een beperkte offerteaanvraag uit met als doel een pool van 20 architecten samen te stellen waarmee een raamovereenkomst wordt afgesloten voor twee jaar, tweemaal stilzwijgend verlengbaar met één jaar. De stad Antwerpen is dus de aanbestedende overheid voor de raamovereenkomst. Daarna kan AG VESPA als opdrachtgever zelfstandig deelopdrachten toewijzen binnen deze overeenkomst. Als een opdracht voor de pool zich aandient, nodigt AG VESPA een aantal architecten uit deze pool uit voor een minicompetitie (wedstrijd), waarna de opdracht aan één architect wordt gegund.

De opdrachten zijn middelgroot en kennen telkens verschillende ruimtelijke mogelijkheden waardoor het organiseren van een ontwerpwedstrijd een grote meerwaarde betekent voor het project. Mogelijke opdrachten zijn: een grondige reorganisatie, renovatie of nieuwbouw van een schoolgebouw, een bijkomende brandweerpost, een nieuwe sporthal , een kinderdagverblijf , een politiekantoor, enz.. Ook woonprojecten komen in aanmerking.

De samenstelling van de nieuwe wedstrijdpool 2012 zal na de zomervakantie afgerond zijn.
AG VESPA blikt alvast met grote tevredenheid terug op de talrijke verwezenlijkingen van de huidige wedstrijdpool 2008. Sinds de start van deze pool organiseerde AG VESPA al 19 wedstrijden, voor onder meer 3 scholen, 4 kinderdagverblijven, 2 brandweerkazernes, 6 politiekantoren en 2 woningbouwprojecten.

Naast de wedstrijdpool heeft AG VESPA ook nog een architectenpool 2010 (10 bureaus) die voornamelijk wordt ingezet op kleinschalige projecten binnen het grond- en pandenbeleid. Deze pool blijft nog doorlopen tot 2014. Voor zeer specifieke of heel omvangrijke projecten schrijft AG VESPA afzonderlijke offertevragen uit of wordt de procedure Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester gevolgd .

Meer info over de “Wedstrijdpool 2012” vindt u hier.
Aarzel niet om uw kandidatuur in te zenden vòòr 5 juni 2012.