Algemeen

Opleiding decoratie en schilderwerk heeft upgrading nodig

Uit de jaarlijkse studie van de VDAB over de schoolverlaters blijkt dat de bouwsector één van de sectoren is die jongeren de beste kansen biedt om snel een job te vinden. De richting schilder- en decoratiewerken vormt hierop een beetje een uitzondering, aldus de VDAB. Bouwunie en IVP (federatie van verffabrikanten) willen deze “uitzondering” relativeren en de echte problemen aankaarten.

Uit de jaarlijkse bevragingen van Bouwunie blijkt immers dat er honderden vacatures lopen bij schildersbedrijven. Deze raken moeilijk ingevuld omdat kandidaat-werknemers meestal niet over de juiste kwalificaties beschikken. Schoolverlaters hebben te weinig kennis en kunde van het beroep om direct aan de slag te kunnen. Dit is absoluut geen verwijt naar de nijverheidsscholen en de vele leerkrachten toe die alle mogelijke inspanningen doen om kwaliteitsvol onderwijs te geven. Dit is wel het negatieve gevolg van de gemaakte keuze om die leerlingen enkel in een beroeps secundaire richting (BSO) onder te brengen. Schildersbedrijven die deze pas afgestudeerden aanwerven, moeten deze eerst zelf verder opleiden en een bijscholing laten volgen. En dat is in deze economisch moeilijke tijden niet mogelijk. Nieuwe werknemers moeten onmiddellijk renderen. Daarom vinden deze schoolverlaters minder snel een job.

De afgelopen jaren is het beroep van schilder-decorateur verder geëvolueerd naar een complex, technisch en veelzijdig beroep dat een gedegen vakkennis vereist. Bouwunie en IVP stellen vast dat deze kennis in het huidige beroepsonderwijs onvoldoende kan overgedragen worden. Zowel de sector als de fabrikanten doen vele inspanningen om deze jongeren verder op te leiden i.s.m. met FVB-Constructiv. Leerlingen die de keuze maken om een 7de jaar te volgen, zijn bijvoorbeeld al veel beter gewapend om de arbeidsmarkt te betreden. Een conclusie die de VDAB ook maakt in haar studie en die Bouwunie en IVP bijtreden.

Een tweede vaststelling is dat de echt gemotiveerde leerlingen zich na hun opleiding wel graag verder willen bijscholen - om de nodige kennis op te doen om een eigen zaak te starten of om een hogere functie in een bedrijf of onderwijsinstelling te ambiëren – maar hiertoe tot op vandaag de kans niet krijgen. Daarom neemt de sector zelf het initiatief om een opleiding met een hoger beroepscompetentieprofiel in te voeren waarin deze leerlingen wel hun gading kunnen vinden. Deze richting moet leerlingen immers de mogelijkheid geven om verder te studeren en hun kansen op de arbeidsmarkt te verhogen. Het laat hen toe bewuster en vol overtuiging te kiezen voor de richting schilder-decorateur.

Ook interessant


Build for Life