Architectuur

Open Oproep internationale architectuurbiënnale Venetië 2012

De Internationale Architectuurbiënnale van Venetië 2012 is een momentum. Niet zozeer voor het tentoonspreiden van architecturale bravoure, maar een momentum dat we willen inzetten bij de ontwikkeling van een bouwcultuur, een bouwcultuur voor Vlaanderen binnen Europa. De tentoonstelling in Venetië wordt aangegrepen om te laten zien hoe economische en culturele dynamieken in Vlaanderen en Europa van invloed zijn op ruimtelijke ontwikkelingen en kunnen worden ingezet in de ontwikkeling van ruimtelijke visies.

Het politieke ambitiedocument ViA (Vlaanderen in Actie)* wil Vlaanderen op verscheidene vlakken tegen 2020 bij de top vijf regio's van Europa laten behoren. Het is evident dat deze beleidsambitie een ruimtelijke vertaling verdient op verschillende schaalniveaus. De vraag wat de Vlaamse regio met betrekking tot de ruimtelijke en architecturale ontwikkeling kan betekenen binnen een Europese context is de aanleiding om de grenzen van die regio af te tasten en een onderzoekstraject te lanceren dat ingaat op regio- of grensoverschrijdende gebieden.

Voor de Internationale Architectuurbiënnale van Venetië 2012 worden ontwerpers, onderzoekers, critici en zo meer, uitgenodigd om een tentoonstellingsconcept te ontwikkelen dat de essentie blootlegt van ViA Ruimte.

De integrale oproep en de praktische info vindt u hier