Interieur

Ook nood aan een nieuw interieur?

Ook nood aan een nieuw interieur?
Als je uitgekeken bent op je huidig interieur, is het leuk om weg te dromen bij een interieur magazine of een lifestyle programma op TV. Maar hoe begin je eraan? Het is gemakkelijk om te oordelen of je iets graag ziet, maar als je meerdere items bij elkaar brengt, is het dan nog steeds mooi? Past het in de woning? Zal je jezelf nog thuis voelen in je eigen huis, met de nieuwe spullen? Als je begint rond te kijken kan je al snel door de bomen het bos niet meer zien. Dat betekent dat je mogelijk het geheel uit het oog verliest door te veel op de details te letten.

Interieurarchitect

Als je echt geen idee hebt hoe eraan te beginnen, kan je best hulp inroepen. En wie zou je beter kunnen helpen dan een interieurarchitect? Hij (of zij) is erin gespecialiseerd om aan de hand van jouw voorkeuren een mooi interieur samen te stellen. Daarbij zal hij steeds het geheel blijven bekijken, terwijl jij je misschien verliest in de details. Hij zal ervoor zorgen dat de details die jij aanbrengt, toch blenden tot een mooi geheel. Tevens houdt hij rekening met de functie van de ruimte en het vooropgesteld budget. Dit brengt uiteraard wel een prijskaartje met zich mee.

Zelf aan de slag

Lijkt het verhaal van de interieurarchitect te duur, of ben je iemand die sowieso liever zelf aan de slag gaat? Laat je dan vooral inspireren door wat je online kan terugvinden. Alle grote ketens en zelfs de meeste kleinere winkels hebben websites met mooie foto’s waarmee je een moodboard kan samenstellen. Kijk maar eens op HACO, om er maar eentje te noemen. Dit soort interieurwinkels hebben alles van meubels over vloerbekleding tot verlichting. Als je je een beeld gevormd hebt van wat je smaak is en je ziet dat het mooi bij je huis past, kan je pas echt aan de slag gaan.

Meten is weten

Als je bepaalde items gekozen hebt, neem er dan zeker een meter bij. Het zou zonde zijn dat je iets besteld dat uiteindelijk van formaat niet in de woning past. En te klein is daarbij al bijna even erg als te groot. Begin eerst met de grootste stukken zoals het bed, de bank, de kasten, tafels. Je kan zelfs de grote stukken uittekenen op de vloer of er kartonnen voorbeelden van maken om te zien of het formaat goed past. Zorg ervoor dat de ruimte niet te vol staat. Dat geeft een gevoel dat de woning kleiner wordt. Er moet met andere woorden voldoende bewegingsruimte overblijven. Voldoende ruimte straalt ook een zekere rust uit.

Verlichting en accessoires

Als de grote stukken mooi op mekaar afgestemd zijn, kan je beginnen met de afwerking. Het is leuk om kleurrijke eyecatchers te kiezen zoals leuke kussens, een tapijt of muurdecoratie. Dat kan een anders sobere kamer helemaal oplichten. Vergeet daarbij niet de zaken ook letterlijk op te lichten. Een mooie staande lamp is ook een leuke accessoire en daarbij nog nuttig ook. Daarmee kan je de aandacht weer vestigen op je eigen favoriete items.

Ook nood aan een nieuw interieur?