Onze bossen kunnen nooit teveel aandacht krijgen

  BE   20 maart 2018 Bron: PEFC Belgium
Onze bossen kunnen nooit teveel aandacht krijgen
Op 21 maart, de eerste dag van de lente, is het Internationale dag van de bossen. De Verenigde Naties willen hiermee het belang en de vele functies van bossen en hun biodiversiteit in de kijker plaatsen. Een initiatief waar PEFC, het grootste boscertificatiesysteem voor duurzaam bosbeheer wereldwijd, zich maar al te graag bij aansluit. “Want bossen kunnen nooit teveel aandacht krijgen”, vertelt Samuel Oldenhove, nationaal secretaris van PEFC Belgium. PEFC viert die dag met enkele activiteiten in België.

#ForestCityProject brengt het bos in de stad

Op 21 maart wordt het startschot gegeven van de derde editie van het #ForestCityProject. Dit project, een initiatief van Revolve Media, wil het grote publiek aanmoedigen om zich weer meer te verbinden met de natuur. ‘Forests in Sustainable Cities’ zo luidt de slogan van editie 2018. Eén van de eyecathers van het project is de fototentoonstelling in het Jubelpark met banners van twee meter hoog. Daarbij worden bossen van het UNESCO-Werelderfgoed in de kijker gezet, evenals architecturale ontwerpen waarbij bomen en hout worden geïntegreerd voor meer duurzaamheid in gebouwen. Eén van de banners is gewijd aan het PEFC-label om duurzaam bosbeheer te promoten. De expo is te bezoeken tot en met 5 juni 2018. De campagne bestaat verder uit een seminarie, een tijdschrift en een website. PEFC Belgium steunt het project als strategische partner.

Boomplantacties in PEFC-gecertificeerde bossen

Elke nieuw geplante boom, is een verrijking voor ons patrimonium. Daarom oraniseert de Koninklijke Belgische Bosbouwmaatschappij, de vereniging die verantwoordleijk is voor het PEFC-certificaat bij private boseigenaars, een hele week lang boomplantacties. Verscheidene scholen en verenigingen worden deze week betrokken bij de boomplantingen in PEFC-gecertificeerde bossen in Hérinnes-lez-Enghien, Court Saint-Etienne, en Fleurus. Zo wordt ons land weer een stukje groener...

Allemaal ons steentje bijdragen voor de toekomst van de bossen

“Het grootste gevaar voor onze planeet is dat we zouden denken dat iemand anders het wel zal oplossen. Maar een toekomstvisie dient gedragen te worden door ons allemaal en we dienen allemaal actie te ondernemen. ‘Small actions make big differences’ geldt zeker ook voor de toekomst van onze bossen”, vertelt Samuel Oldenhove, algemeen secretaris van PEFC Belgium, de vzw die instaat voor de promotie van het PEFC-label in ons land. “We kunnen bijvoorbeeld met een verantwoord consumentengedrag al veel doen. Iedereen kan kiezen of hij of zij die duurzame keuzes wil maken of niet. Het PEFC-label op hout- of papierproducten geeft de garantie dat deze producten afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen. Het is trouwens belangrijk te beseffen dat wat we nu doen ook zijn impact heeft binnen drie, vier, zelfs vijf generaties. Kijk maar naar de tijd die een eik nodig heeft om te groeien. Reken op 140 tot 180 jaar tot deze volgroeid is. Onze bossen nu duurzaam en verantwoord beheren is dus van cruciaal belang”, besluit hij.

Onze bossen kunnen nooit teveel aandacht krijgen

Lees ook:

Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo