Architectuur

Ontwerp de nieuwe Pushinsky façade

DuPont kondigde onlangs de zesde editie aan van “changing the face”, een internationale open-ideeënwedstrijd. Het doel van de wedstrijd is de façade van het bestaande gebouw te herontwerpen, niet om vergane glorie opnieuw tot leven te wekken maar om een mijlpaal te creëren voor de toekomst. Dit jaar viel hun oog op de Pushinsky-bioscoop in Moskou.

Het nieuwe ontwerp voor de Pushkinsky-bioscoop is een kans om deze filmzaal een ontwerp te geven waardoor hij zijn terechte plaats in het centrum van het Russische cultuurleven kan opeisen. Het laat eveneens toe opnieuw te bedenken hoe de bioscoop in interactie treedt met het publiek vanuit zijn prominente plaats op het Poesjkinplein.

De “changing the face” wedstrijd wil aantonen dat het veranderen van de voorgevels van gebouwen die ooit een grote uitstraling hadden, geen oppervlakkige aanpassing is, maar een wijziging die deze landmarks dramatisch kunnen revitaliseren en de dynamiek van de openbare ruimte verandert. Het concept werd voor het eerst voorgesteld in 2008, in een workshop gewijd aan het Colosseum van Rome en werd later verder ontwikkeld in Boekarest, Praag, Zagreb en Athene. In elke stad werden architecten gevraagd te werken met een controversieel openbaar gebouw geselecteerd door DuPont in samenwerking met lokale instellingen.

Lees verder op Architectura.be