Architectuur

Onderwijs in stoere ijsschots officieel geopend

Vandaag opent de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) officieel haar nieuwe locatie aan de Laan van Scheut in Nijmegen. Het nieuwe gebouw van Faculteit Economie en Management (FEM) biedt onderdak aan alle Nijmeegse economische opleidingen.

Het thema van de opening is 'De Faculteit Economie en Management als creatieve stad'. Architect Maarten Grasveld van architectenbureau LIAG zal een toelichting geven op het ontwerp van de nieuwbouw. Daarnaast zal Charles Landry, een internationale autoriteit op het gebied van stedelijke ontwikkeling, spreken over de campus als creatieve stad.

In 2006 is LIAG gestart met het ontwerp voor het FEM-gebouw. De bestaande faculteiten op de HAN-campus in Nijmegen groeiden uit hun huisvesting en uitbreiding op korte termijn was van groot belang om te kunnen blijven voldoen aan de vraag naar goede onderwijsruimten. Het accent ligt hierbij op een open onderwijsgebouw waarin veel interactie is tussen de gebruikers. In de bouwmassa zijn uitkragingen, insnoeringen en gevelafbuigingen aangebracht die reageren op de bestaande bebouwing en omgeving. Zo ontstaat er een gebouw wat telkens weer verrast en als totaalconcept reageert op de naastgelegen Faculteit Gezondheid Gedrag en Maatschappij. De lichtblauwe stalen gevel maakt van het totaal een stoere ijsschots op de campus in Nijmegen.

Duurzaam gebouw

Bij de ontwikkeling van de huisvesting voor de HAN wordt het milieu als uitgangspunt genomen. Zo is er gekozen voor een compacte bouwvorm met een duurzame klimaatbeheersing. Het is een duurzaam gebouw dat een MIG-score (milieu-index-gebouw) heeft die hoger is dan 200 en een EPC van 0,88 (20% lager dan de epc-eis). Lampen en roltrappen worden op aanwezigheidsdetectie gestuurd. Het meubilair is gemaakt van materialen die tot de minst milieubelastende categorie behoren.

Het totale plan bestaat in de eindfase (eindoplevering is in voorjaar 2011) uit twee lagen ondergronds parkeren en drie bouwlagen bovengronds met een totale omvang van circa 25.000m2 BVO. Het ontwerp van het gebouw is bijzonder goed ontvangen door de Nijmeegse Welstandscommissie.

foto's: LIAG