Ondernemersvertrouwen in de bouw neemt duik

  BE   22 april 2020 Bron: Bouwunie
Ondernemersvertrouwen in de bouw neemt duik
Het ondernemersvertrouwen in de bouwsector is in vrije val, zo blijkt uit de meest recente bouwbarometer van Bouwunie. Die dondert naar beneden en behaalt een erg lage score van 94,8, een ongeziene duik. “De coronacrisis laat zich onmiddellijk en hard voelen. Alle parameters waaronder het werkvolume, de tewerkstelling, de rendabiliteit, de tevredenheid en de toekomstverwachtingen voor de eerstvolgende weken gaan in het rood”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens.

De bouwbarometer zakt van 100,3 naar 94,8, dat is een daling met 5,5 indexpunten. De forse daling doet zich voor bij alle indicatoren. Uitschieters zijn er voor de rendabiliteit ten opzichte van vorig kwartaal (-11,5 indexpunten) én die voor de eerstvolgende weken (-6,9 indexpunten), het huidige werkvolume (-9,9 indexpunten) én ook dat voor de eerstvolgende weken (-8,2 indexpunten). Ook de tevredenheid met het eigen bedrijf gaat fors achteruit. Dat is een parameter die anders altijd ruim boven de evenwichtsgrens zit, maar er nu ook onder belandt (-6,9 indexpunten).Tenslotte gaat ook de tevredenheid met de economie in het algemeen ver achteruit (-6,4 indexpunten).

Deze forse daling komt extra hard aan gezien de voorbije kwartalen zeer goed waren voor de bouwsector. Bouwunie benadrukt het belang van een goed exitplan en hoopt dat op 4 mei terug meer bouwbedrijven aan de slag kunnen gaan. Uit een eerdere bevraging van de beroepsvereniging blijkt dat slechts twee op drie bouwbedrijven nog deels of volledig actief is.

Volledige opstart is voorbarig, maar nood aan perspectief

“Een volledige heropstart is vermoedelijk ijdele hoop, of op zijn minst voorbarig, al was het maar omdat er momenteel nog veel arbeiders niet beschikbaar zijn om te werken. Er zijn nog arbeiders die ziek zijn of in quarantaine zitten en de buitenlandse werkkrachten zijn nog lang niet allemaal terug. Maar de ondernemers hebben nood aan perspectief. De sector werkt aan een protocol dat beschrijft hoe bouwbedrijven op een veilige manier de activiteiten kunnen verderzetten of hervatten. We rekenen hiervoor op een soepele en constructieve houding van alle sociale partners. Laat ons ervoor zorgen dat deze vrije val enkel het indrukken van een pauzeknop is, en niet het begin van een lange recessie”, aldus Jean-Pierre Waeytens.

Bouwbarometer - Ondernemersvertrouwen in de bouw neemt duik

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo