Limburgse bouw in goede doen

  BE   17 januari 2020 Bron: Bouwunie
Limburgse bouw in goede doen
De Limburgse bouwbarometer scoort ook in het laatste kwartaal van 2019 uitzonderlijk goed. 101,2 is dan wel een beetje lager dan in de vorige drie kwartalen, het blijft uitstekend. Het jaargemiddelde ligt bijgevolg ook hoog: 101,8. Een stuk beter dan in de voorgaande jaren. Dat betekent dat de Limburgse bouwondernemers optimistisch zijn. Belangrijk is dat we voor bijna alle parameters positieve cijfers kunnen noteren. Vooral het werkvolume blijft hoog. Grootste probleem is de krappe arbeidsmarkt. Er is veel werk en het werkpotentieel voor de komende maanden en jaren blijft ook groot. Het klimaat en de ouderdom van onze woningen maken extra investeringen noodzakelijk. Vraag is wie deze werken gaat uitvoeren.

Bouwbarometer Limburgse bouwkmo's

De bouw draait op volle toeren

21% van de Limburgse bouwbedrijven heeft nu meer werk dan in het derde kwartaal van het jaar toen we ook al hoge cijfers noteerden. 10% heeft minder werk. Voor de toekomst verwacht 31% meer werk en 14% minder.

Het orderboekje is goed gevuld. 28% heeft al zeker werk voor een paar weken. De helft zit goed voor 3 tot 6 maanden. Voor 10% is dat 6 tot 9 maanden. En 7% heeft al orders voor verder dan 9 maanden vooruit. Dat is gemiddeld gezien wat minder ver vooruit dan in de eerste jaarhelft. Dit maakt dat de wachttijden inkorten.

De rendabiliteit van de bouwondernemingen vaart daar wel bij. Bij de grote meerderheid is daar niet veel aan veranderd, maar 24% van de bouwondernemers zegt dat deze verbeterd is. 29% ziet zijn rendabiliteit (verder) verbeteren in de toekomst.

Tekort aan werkkrachten

Slechts 4% van de ondervraagde bouwbedrijven heeft recent extra mensen aangeworven. 14% is dat wel van plan. Gemakkelijk wordt dat niet. De arbeidsmarkt is krap en goede werknemers zijn overal gegeerd. Werkgevers hebben al meermaals gezegd dat het heel moeilijk is, zo niet onmogelijk, om iemand te vinden.

Bouwbarometer Limburgse bouwkmo's

Concurrentie blijft scherp

Een ander hardnekkig knelpunt voor de Limburgse bouwkmo is de scherpe concurrentie. 96% ervaart nog altijd een minstens even hoog concurrentieniveau, ondanks het toegenomen werkvolume. 29% spreekt zelfs van een verzwaring.

Tevreden over het eigen bedrijf

83% is min of meer tevreden over de algemene toestand van het eigen bedrijf. 68% is super tevreden.
Over de algemene toestand van de economie zijn de meningen minder positief. 36% is er tevreden over, maar 21% is uitgesproken ontevreden over de huidige situatie. Moeilijke politieke onderhandelingen, een nakende Brexit, handelsconflicten, … tasten het vertrouwen aan.

2020 wordt een goed jaar

2019 was voor 11% van de bouwondernemers een grand-cru-jaar en voor 57% een positief economisch jaar. Er is maar 7% die negatief terugblikt op 2019.
2020 zal voor de meesten ook goed zijn. Voor 44% zelfs meer dan goed, want echt positief op economisch vlak.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo