Nieuwbouw

Bouwsector is opnieuw aan de slag met goed gevulde orderboekjes

Bouwsector is opnieuw aan de slag met goed gevulde orderboekjes
Voor de meeste bouwbedrijven zit de zomervakantie erop. Deze week zijn ze opnieuw aan de slag. En het belooft meteen hard te gaan want er is veel werk. De orderboekjes voor het najaar zijn goed gevuld. Uit de Bouwunie-bouwbarometer-enquête van het tweede kwartaal blijkt dat 1 op 3 bouwbedrijven nog minstens voor een half jaar fulltime werk heeft. 15% heeft nog zeker werk voor meer dan 9 maanden. In de vorige kwartalen was dat maar bij maximum 9% het geval. Vorig jaar zijn ook uitzonderlijk veel bouwvergunningen afgeleverd. In Vlaanderen voor de bouw van 49.311 nieuwe woningen, 31.060 flats en 18.251 eengezinswoningen. In 2017 waren dat er maar 37.385. Een toename met 24%. Ook voor nieuwe niet-woongebouwen werden in 2018 beduidend meer vergunningen afgeleverd. 4.274 tegenover 2.917 in 2017. Dat is bijna een verdubbeling. Deze projecten zitten of komen in de uitvoeringsfase. Ook de renovatiemarkt blijft het goed doen.

Ondanks een algemene economische groeivertraging draait de bouw nog op volle toeren. En op zich zijn de vooruitzichten voor de sector goed. De koopkracht neemt toe, de rente blijft laag én de vraag naar meer energiezuinige en klimaatvriendelijke woningen en gebouwen is erg hoog.

Al blijft het ook voor de bouwsector afwachten wat het nieuwe regeringsbeleid brengt, vooral dan op vlak van belastingen en investeringen.