8 op 10 bouwbedrijven is deze zomer collectief met vakantie

  BE   5 juli 2019 Bron: Bouwunie
8 op 10 bouwbedrijven is deze zomer collectief met vakantie
In juli trekt de bouwsector traditiegetrouw collectief op vakantie. Dit jaar gebeurt dat in 4 golven. De bouwbedrijven gevestigd in Brussel en in Halle-Vilvoorde zijn al sinds maandag 1 juli met vakantie. Voor de regio Leuven start de bouwvakantie op 8 juli. In de praktijk betekent dit vanaf vrijdagavond 5 juli.
Op 15 juli vertrekt de grootste golf. Dan zijn de provincies Antwerpen, Limburg, Oost- en West-Vlaanderen aan de beurt. De bouwbedrijven uit Lokeren en Hamme wachten nog even tot 22 juli om de Lokerse Feesten te kunnen meepikken.
De vakantie duurt drie weken. In de regio’s Brussel en Halle-Vilvoorde vier weken.

8 op 10 bouwbedrijven met personeel heeft een jaarlijkse collectieve sluiting. De meesten volgen de voorgestelde collectieve vakantieregeling van hun regio. Anderen hebben een eigen regeling uitgewerkt of volgen die van de regio waar ze vaak aan het werk zijn.

Niet verplicht

De regionale collectieve vakantieregelingen voor bouwbedrijven met personeel zijn niet verplicht. Wie wil, mag ervan afwijken. Bedrijven die wegenwerken uitvoeren doen dat dikwijls. In de zomer blijft de verkeershinder dan wat beperkter. In theorie, want er staan dit jaar wel een paar ingrijpende werken ingepland zoals de renovatie van de Leopold II-tunnel. Maar voor de rest gebeurt het niet vaak dat bouwbedrijven afwijken van de collectieve sluitingsperiode. Enkel als het echt noodzakelijk is. En alleen in samenspraak met de werknemers. Soms ook op vraag van de opdrachtgever (zoals bij werken op autosnelwegen) zonder dat die het bouwbedrijf hiertoe kan verplichten.

Maar heeft voordelen

De collectieve regeling biedt voordelen op vlak van organisatie en timing. Voor het bedrijf en de ploegen. Maar ook omdat de werken afhankelijk zijn van de vlotte aanlevering van bouwmaterialen, van samenwerkingen met andere bedrijven, hoofd- en onderaannemers, ...

“Als iedereen tegelijk vakantie neemt, draaien de werven op de andere dagen op volle toeren. Deadlines worden gemakkelijker gerespecteerd. Je vermijdt dat het bedrijf gedurende een lange periode in vakantiemodus zit en maar half werk kan leveren. Dat is het grote voordeel van het bouwverlof”, besluit Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

Overzicht bouwvakantie Vlaanderen-Brussel

RegioVakantieperiode
Brussel en Halle-Vilvoorde1 juli t.e.m. 26 juli
Regio Leuven8 juli t.e.m. 26 juli
Prov. Antwerpen, Limburg en West-Vlaanderen16 juli t.e.m. 2 augustus
Prov. Oost-Vlaanderen15 juli t.e.m. 5 augustus
Lokeren en Hamme23 juli t.e.m. 12 augustus


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo