Onderhoud van een eiken vloer

Bron: Bouw & Wonen
Onderhoud van een eiken vloer
Een eiken vloer heeft speciale behandeling nodig, want hout, zeker eik, werkt. Houd uw eiken vloer in topconditie dankzij regelmatig onderhoud, met de juiste producten!
Een vloerspecialist kan de perfecte eiken vloer leggen en weet raad met het onderhouden van de houten vloer.

Vloeronderhoud

Het dagelijks vloeronderhoud van de eiken vloer kan gebeuren met een stofdoek of stofzuiger, eventueel voorzien van een parketborstel. Neem periodiek de intensief gebruikte looppaden van de vloer onderhanden zoals de eethoek, het zitgedeelte en de keuken. Informeer u naar de afwerkingslaag van uw houten vloer, om hierop het schoonmaakproduct af te stemmen. Op die manier wordt de toplaag niet aangetast.

Watergebruik en waterschade

Gebruik bij het afnemen van de houten vloer niet te veel water. Bij overmatig watergebruik kan dit in of tussen de houten planken verdwijnen, waardoor de vloer op termijn krom kan trekken. Een daklekkage kan veel schade aanrichten aan het interieur en een houten vloer.Schakel bij vermoeden van een lek aan het dak een erkend dakdekkersbedrijf in, om meer waterschade aan het interieur te voorkomen.

Preventief beschadiging voorkomen

 1. Zorg voor zuivere vloermatten en verwijder steentjes of voorwerpen van onder de deur die eventueel krassen kunnen maken in de houten vloer.
 2. Koop bureaustoelen met zachte wielen om de houten vloer van een (huis)kantoor te ontzien of voorzie meubelschotels onder de wieltjes
 3. Voorzie meubels (stoelen, tafels, dressoirs en kasten) van viltjes
 4. Let op de klimaatbeheersing binnenshuis. Een hygrometer kan de temperatuur op peil houden in huis. Deze houdt de luchtvochtigheid in de gaten. Met een luchtbevochteraar / luchtontvochtiger kan tijdig ingegrepen worden.
 5. Pas op met het wateren van bloemen in bloempotten. Wanneer bloempotten op de grond staan, zorg dat deze op schotels staan, zodat het water bij overbewatering niet in de eiken vloer kan trekken.


Lees ook:

 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Credishop
 • Loxone
 • bouwinfo