Architectuur

OMA presenteert masterplan Hong Kong

Office for Metropolitan Architecure (OMA) heeft vandaag het ontwerp gepresenteerd voor een nieuw cultureel masterplan in Hong Kong. Het ontwerp gaat uit van drie stedelijke districten, met een verbindend nieuw openbaar park.

In het plan van OMA voor West Kowloon Cultural District (WKCD) wordt de nadruk gelegd op culturele productie en creatieve processen, ‘van scholing tot oefening tot productie tot performance’, aldus OMA. De drie verschillende districten komen samen in een groot park in het midden van het terrein.

Aan de oostzijde bevindt zich M+, een experimenteel nieuw museum met ruimte voor visuele kunst, film en populaire cultuur. Hierbij hoort ook het zogenaamde Art Factory, met daarin onderwijsfaciliteiten, kunstenaarstudio’s, een hotel en winkels. Onder M+ komt een tentoonstellingscentrum voor veilingen en vergaderingen. Voetgangersbruggen verbinden het museum met Kowloon Park en de omgeving.

Het middelste district wordt gezien als een continuering van de straatmarkten van Kowloon, met plaats voor kleinschalig entertainment, lokale winkels, restaurants, galeries et cetera. Hier zijn ook het Xiqu theater voor Cantonese optredens en een bioscoop ondergebracht.

Lees verder op Architectenweb.nl