Algemeen

Noorse Zeemanskerk in Antwerpen gered van sloophamer

Noorse Zeemanskerk in Antwerpen gered van sloophamer
Noorse Zeemanskerk
De Noorse Zeemanskerk heeft een nieuwe eigenaar. Antwerpenaar Steve Symons, bezieler van het designbedrijf BuzziSpace, redt de kerk hiermee van bouwpromotoren die het gebouw willen platwalsen. `In de eerste plaats wil ik het gebouw redden van afbraak. Waarschijnlijk maak ik er een BuzziChurch van, de eerste flagshipstore van ons bedrijf dat stilte en stijl op kantoor brengt.`

De Noorse Zeemanskerk werd in 1870 gebouwd op de hoek van de Zwedenstraat en de Italiëlei. Noorse zeelieden hadden niet de beste reputatie. De evangelisch-lutherse gemeenschap uit het thuisland wilde hen wat moraal bijbrengen door voor hen een stukje Noorwegen te creëren, ver van huis. In 2012 besloot de Noorse overheid dat het aantal aanwezige Noren in ’t Stad te laag lag om de kosten voor de kerk nog te kunnen verantwoorden. Ze zette de ontwijdingsprocedure en de verkoop in gang.

Steve Symons, BuzziSpace
Steve Symons
Steve Symons: “Toen ik met mijn bedrijf enkele jaren geleden naar een nieuwe plek zocht, liet ik de makelaar al weten dat de Zeemanskerk voor ons een gedroomde locatie was. Maar door de ontwijdingsprocedure zou het te lang duren voordat we erin konden trekken. We verhuisden dus naar Kontich. Een paar weken geleden belde de makelaar me op om te vertellen dat hij het mandaat in handen had. Ik hoefde niet lang te twijfelen.”

Ondertussen krijgt Symons non-stop telefoontjes van promotoren die het gebouw van hem willen overkopen. “Het gebouw is niet beschermd, dus je kunt het evengoed platgooien om er een gigantisch appartementsblok op te zetten. Maar dat wil ik helemaal niet. Ik ben Antwerpenaar en ik ken het gebouw al heel lang. Het is geweldig en het ligt op een unieke locatie. Ik ga het dus restaureren en een nieuwe functie geven.”

Noorse Zeemanskerk in Antwerpen

BuzziSpace, het bedrijf van Symons, is internationaal gelauwerd om zijn akoestische oplossingen voor kantoor. Met ecovilt van gerecycleerde petflessen ontwerpen ze eenvoudig aanpasbare meubels, muren en wanden die geluid absorberen, vaak in samenwerking met bekende ontwerpers. “Ik denk dat we van de Noorse Zeemanskerk de eerste BuzziChurch zullen maken. Een plek waar onze klanten, architecten en geïnteresseerden uit de hele wereld ons akoestisch productassortiment kunnen ontdekken. De kerk is daar natuurlijk ideaal voor, omwille van haar bijzondere akoestiek en galm, waarmee we uitgebreid kunnen experimenteren”.

Ook interessant


Build for Life