Duurzaam Bouwen

Nieuwe premies voor energiebesparing in 2009

Wie investeert in energiebesparing kan van heel wat financiële tegemoetkomingen genieten. Sinds begin dit jaar zijn er wel een aantal kleine wijzigingen gebeurd. Bovendien zijn er een aantal nieuwe steunmaatregelen bij gekomen. Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, vindt het stimuleren van energiebesparing in de woningbouw een bijzonder goede zaak, maar wijst op het belang van een goede, professionele uitvoering. Dat een correcte uitvoering belangrijk is, wordt ook onderstreept door de vele subsidies: wie werkt met een geregistreerde aannemer, geniet heel wat meer ondersteuning dan een doe-het-zelver.

Wie inspanningen doet om een laag E-peil te halen, zal vanaf het aanslagjaar 2009 extra beloond worden. Om te beginnen krijgt een eigenaar wiens woning E60 behaalt gedurende tien jaar een korting van 20 percent op zijn jaarlijkse onroerende voorheffing. Een eigenaar wiens woning E40 behaalt, krijgt gedurende tien jaar een korting van maar liefst 40 percent op zijn jaarlijkse onroerende voorheffing. Voor andere gebouwen dan woningen, wordt een vermindering van de onroerende voorheffing van 20 percent toegekend wanneer dit goed een peil van maximum E70 bereikt. Goed nieuws is ook dat de vermindering automatisch zal worden toegekend, waardoor deze maatregel geen bijkomende administratie voor de aannemer of voor de bouwheer met zich meebrengt.

Bij de netbeheerders is er een belangrijke wijziging ten opzichte van de vorige jaren. Vanaf 2009 zullen er voor nieuwbouwwoningen geen afzonderlijke premies meer worden gegeven voor de uitvoering van energiemaatregelen waarvan de impact wordt verrekend in het E-peil (maatregelen inzake verwarming, sanitair warm water, isolatie, beglazing, ventilatie en zonwering). De individuele premies worden vervangen door één globale premie voor het behalen van een E-peil lager dan of gelijk aan E80. De premiehoogte varieert bovendien per E-peilpunt, dus hoe lager het E-peil (hoe energiezuiniger de woning), hoe hoger de premie. Het bundelen van de premies zorgt ervoor dat de aanvrager slechts 1 aanvraagformulier moet invullen, wat het papierwerk sterk zou moeten vergemakkelijken. Ook voor bestaande woningen wordt er een belangrijke wijziging doorgevoerd. Vanaf 2009 gelden de premies voor bestaande woningen al voor woningen die minstens 3 jaar op het elektriciteitsnet zijn aangesloten (i.p.v. 10 jaar).

Vanaf 1 januari 2009 is er een gloednieuwe premie bijgekomen, in het leven geroepen door Vlaams Minister van Leefmilieu Hilde Crevits. Het gaat om een premie van 500 euro, bestemd voor particulieren. De premie is er voor alle bestaande woningen waarvan het dak geïsoleerd wordt in Vlaanderen. Bovendien hebben een aantal sociale doelgroepen recht op een verhoogde premie, tot 1000 euro. Positief is dat geen afzonderlijke aanvraag moet gebeuren voor de bijkomende premie. Kent een netbeheerder een dakisolatiepremie toe, dan geeft hij dit namelijk automatisch door aan het gewest, waarop de premie van 500 euro wordt uitbetaald.

Verder blijft de belastingvermindering voor energiebesparende uitgaven van 40% ook in 2009 doorlopen. Het maximumbedrag voor dit jaar (inkomstenjaar 2009 - aanslagjaar 2010) bedraagt € 2770 (i.p.v. € 2650 voor inkomstenjaar 2008). Bij investeringen in zonne-energie wordt dit maximumbedrag opgetrokken tot € 3.600 (i.p.v. € 3440 voor inkomstenjaar 2008). De belastingvermindering voor wie een gecertificeerd passiefhuis heeft zal 830 euro bedragen gedurende 10 jaar. Daarnaast blijven ook de alternatieve premies voor mensen die geen of weinig belastingen betalen bestaan. Ook daar is het totale bedrag beperkt tot 2770 euro, conform de maximale belastingvermindering. Verder zijn er nog heel wat lokale overheden die subsidies geven voor bepaalde energiebesparende investeringen, zoals dakisolatie of zonne-installaties. Hierover vindt u meer informatie door uw postcode in te geven op de online subsidiemodule van het Vlaams EnergieAgentschap, op www.energiesparen.be.

Een voorbeeldje (zie tabel). Stel dat u het dak van uw woning wil isoleren. Uw woning is meer dan 5 jaar oud, heeft een dakoppervlakte van 150 m² en is gelegen in het Vlaamse gewest. Er zijn in uw gemeente geen tegemoetkomingen van lokale overheden. U overweegt om zelf aan de slag te gaan. In dat geval betaalt u zo’n € 1271, incl. 21% btw. Dankzij uw netbeheerder en de Vlaamse overheid recupereert u € 800, waardoor uw investering uiteindelijk zo’n € 471 bedraagt. Laat u de werken nu uitvoeren door een geregistreerde aannemer, dan zal u zo’n € 3180 betalen, inclusief 6% btw. Doordat u nu ook van de belastingvermindering van 40% geniet, zal u bijna € 2500 kunnen recupereren. Voor een uiteindelijke kost van € 713 of nog geen € 250 extra hoeft u dus zelf niet aan het werk, en heeft u een vakkundig geïsoleerd dak, met maar liefst 10 jaar waarborg.