Nieuwe oproep aan private sector om aantal sociale appartementen te verhogen

  BE   27 oktober 2021 Bron: VMSW
Nieuwe oproep aan private sector om aantal sociale appartementen te verhogen
De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) lanceerde een volledig nieuwe oproep aan de private sector. Via Design & Build appartementen wil de VMSW het aantal appartementen binnen sociaal wonen verhogen.
Via Design & Build appartementen bouwt een private initiatiefnemer, zoals een aannemer of bouwfirma, appartementen op gronden van de sociale huisvestingsmaatschappijen. De private actor ontwerpt een viertal typeappartementen die de sociale huisvestingsmaatschappijen dan kunnen afnemen via de raamovereenkomst van de VMSW.

“Met één ontwerp kan de private actor op meerdere locaties een bouwopdracht krijgen. Dit maakt deze oproep interessant voor de private actor, maar ook voor de sociale huisvestingsmaatschappijen: zij moeten immers geen hele procedure meer doorlopen om gronden bebouwd te krijgen en kunnen nieuwbouwprojecten dus sneller realiseren,” stelt Bart Velleman, afdelingshoofd projecten bij de VMSW. De VMSW heeft al een Design & Build voor woningen lopen, goed voor meer dan 300 extra sociale woningen. Deze nieuwe procedure focust op appartementen – hoogbouw is echter uitgesloten.

Design & Build appartementen werd op 20 oktober 2021 gepubliceerd via e-Procurement. Private initiatiefnemers dienen voor 28 januari 2022 hun kandidatuur in. Dit is na CBO de tweede oproep van de VMSW aan de private sector dit najaar; op 16 november volgt nog een derde, namelijk SVK Pro. Dit najaar krijgt de private sector dus een duidelijke kans om bij te dragen aan meer sociaal wonen.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo