Algemeen

Nieuwe onroerenderfgoeddecreet is goedgekeurd

Het Vlaams Parlement heeft het nieuwe Vlaamse erfgoeddecreet goedgekeurd. Het nieuwe onroerenderfgoeddecreet vervangt drie bestaande decreten (monumentendecreet van 1976, archeologiedecreet van 1993 en landschapsdecreet van 1996) en een wet rond het behoud van monumenten en landschappen. Centraal in het decreet staat het behoud en beheer van landschappen, monumenten en archeologie. Met het decreet komt Vlaanderen tegemoet aan internationale bepalingen rond archeologisch erfgoed. Veel wijzigingen hebben daarom ook betrekking op archeologiebeleid.

Zo wordt archeologie beter geïntegreerd in projecten en wordt het vroeg betrokken in het bouwproces. Het decreet voorziet ook de mogelijkheid solidariteitsfondsen op te richten. Die zouden per sector (bv. de landbouwsector) opgericht kunnen worden.

Er komen ook premies voor particulieren die bij het bouwen gedwongen opgravingen moeten laten uitvoeren. Die particulieren hebben recht op een premie als de opgravingskosten hoger oplopen dan 2 procent van de waarde van het hele bouwproject.

Voorts zullen steden en gemeenten meer inspraak en verantwoordelijkheid krijgen bij het onroerenderfgoedbeleid. Zo kunnen gemeenten erkend worden als onroerenderfgoedgemeente. Zo'n gemeente kan bijvoorbeeld toelating geven voor werken aan beschermd onroerend erfgoed.

Het nieuwe decreet wil ook de digitale ontsluiting van het onroerend erfgoed verbeteren. De verschillende bestaande inventarissen worden verder online ontsloten. Oppositiepartij Open Vld stemde tegen, Vlaams Belang en Groen onthielden zich.

Ook interessant


Build for Life