Algemeen

Werelderfgoed in Iraanse stad Bam niet meer in gevaar

Het werelderfgoed in de Iraanse stad Bam is van de gevarenlijst van de Unesco gehaald. Er zijn volgens de Unesco voldoende inspanningen geleverd voor het behoud van de stad. Op haar bijeenkomst in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom-Penh verklaarde de Unesco dat de overblijfselen van de citadel "voldoende gestabiliseerd" zijn en het beheer "solide genoeg" is om de site veilig te verklaren. Bam stond sinds 2004 op de lijst, nadat de stad in december 2003 getroffen was door een krachtige aardbeving.

Bij de aardbeving op 26 december 2003 kwamen circa 43.000 mensen om het leven. De schok had een kracht van 6,7. Een groot deel van de stad werd verwoest. Kort nadien besliste de Unesco om Bam toe te voegen aan haar werelderfgoedlijst. Omdat de aardbeving grote schade had aangericht kwam de site meteen ook op de lijst met bedreigd werelderfgoed terecht.

Op de lijst met bedreigd werelderfgoed staan onder meer nog de Malinese woestijnstad Timboektoe, het Everglades National Park in de Verenigde Staten en het tropisch regenwoud op het Indonesische eiland Sumatra.

Ook interessant


Build for Life