Nieuwe digitale assistent moet werk van syndici eenvoudiger maken

  BE   14 februari 2020 Bron: Bepublic
Nieuwe digitale assistent moet werk van syndici eenvoudiger maken
Baloise Insurance investeert ruim 800.000 euro in de innovatieve start-up Keypoint. Samen bouwen ze een nieuwe digitale assistent die de job van syndici eenvoudiger maakt door alle partijen voor het beheer en onderhoud van een appartementsgebouw samen te brengen. Denk bijvoorbeeld aan het vinden van een betrouwbare klusjesdienst, de aangifte van schadedossiers of juridisch advies. Die hulp is nodig, want door onder meer het avond- en weekendwerk, veel administratie, de technische bijstand en een steeds complexere wetgeving dreigt de job van syndicus een knelpuntberoep te worden.

De participatie in Keypoint past in de strategie van Baloise Insurance om een ecosysteem uit te bouwen van innovatieve partners en start-ups. Het wil zo meer dan een verzekeraar zijn en ook kunnen inspelen op nieuwe noden van klanten. Baloise Insurance ondersteunt en versterkt er bovendien zijn distributiemodel van onafhankelijke makelaars in nieuwe digitale markten mee.

ďAls verzekeraar zien we onze rol ruimer dan enkel schade vergoeden. Wij willen syndici ondersteunen in hun complexe takenpakket en appartementsbewoners ontzorgen door problemen zoals dringende herstellingen efficiŽnt op te lossen en door aan preventie te doen, bijvoorbeeld voor waterschade. Voor de makelaars willen we de werkstroom bij schade vergemakkelijken door het beheer ervan te integreren in het digitale platform van Keypoint. Bovendien kunnen zij nu een totaaloplossing aanbieden aan syndici en aan de vereniging van mede-eigenaars (VME), die veel ruimer is dan een pure verzekeringsoplossing.Ē

NoŽl Pauwels, Gedelegeerd Bestuurder Baloise Insurance

Tekort aan syndici

Een hersteller vinden voor glasbreuk, het aangeven van waterschade, de algemene vergadering tussen de verschillende bewoners leiden, de begroting op orde krijgen of een juridisch geschil met een aannemer opvolgen. Een syndicus moet vandaag van alle markten thuis zijn.

Onder meer door de complexiteit van de job en door de grote stijging van het aantal appartementsgebouwen de laatste jaren, is er een tekort aan syndici. De start-up Keypoint ontwikkelde een nieuw platform om het werk van ongeveer 5.300 professionele en 40.000 niet-professionele syndici eenvoudiger te maken. Het platform brengt alle betrokken partijen en expertises samen om de syndicus, maar ook de appartementseigenaars en -bewoners te ontzorgen.

Mondigere bewoners

Via de digitale assistent kan de syndicus bijvoorbeeld eenvoudig een betrouwbare klusjesman vinden bij een defect in het gebouw, maar ook een schade-aangifte doen door snel enkele fotoís en info te uploaden. Keypoint zorgt ervoor dat de aangifte bij de juiste makelaar terechtkomt en verzekert de opvolging van het dossier. Eigenaars of bewoners van een appartement krijgen op hun beurt de kans om digitaal de voortgang van hun vraag of dossier te volgen.

Keypoint is niet aan zijn proefstuk toe. Het organiseert en automatiseert sinds vorig jaar al herstellingen en onderhoud aan gebouwen. Zo beheren ze een kwalitatief herstelnetwerk over heel BelgiŽ en daar blijven ze ook in de toekomst nog op inzetten.

ďDe complexe wetgeving en de administratieve rompslomp vraagt veel van syndici. Daar komt nog eens bij dat bewoners de afgelopen jaren steeds mondiger zijn geworden en perfect weten wat hun rechten en plichten zijn. Is er een defect in het gebouw? Dan moet dat snel opgelost worden, liefst dezelfde dag nog. Maar wie een gebouw in een grootstad heeft, weet hoe moeilijk het is om snel een betrouwbare hersteller te vinden. Met het platform willen we syndici, makelaars, verzekeraars en hersteldiensten samenbrengen zodat ze eenvoudig met elkaar kunnen communiceren en dossiers snel afgehandeld kunnen worden. Op termijn zien we het platform ook als een een grote hulp in het bredere property management.Ē

Jonathan Goderis, Keypoint

Keypoint en Baloise Insurance zullen de komende maanden ook investeren in toepassingen voor Internet of things en artificiŽle intelligentie, zoals het koppelen van sensoren op de waterteller om waterlekken snel te detecteren.

Ondanks de participatie van Baloise Insurance zal Keypoint ook blijven samenwerken met andere verzekeraars. De oplossingen, diensten en producten blijven voor iedereen toegankelijk.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo