Nieuwe Glazen Toegangsbrug Siert Entree Museum MORE
1 augustus 2017Bron: ndcc
Hans van Heeswijk architecten
Eind juni is Kasteel Ruurlo, de tweede locatie van Museum MORE, open voor publiek. En het loopt storm; de tienduizendste bezoeker is inmiddels verwelkomd. Kunstverzamelaars Hans en Monique Melchers openden in 2015 in een nieuw gebouwd museum bij het vroegere gemeentehuis van Gorssel, het eerste onderkomen van MORE, waar zij hun verzameling modern realisme onderbrachten. Het museum werd ontworpen door van Hans van Heeswijk architecten. Vervolgens werd besloten om een tweede locatie te openen in Kasteel Ruurlo, als monumentaal decor voor de Willink-‐collectie. De nieuwe glazen toegangsbrug naar Museum MORE -‐ Kasteel Ruurlo is ook een ontwerp van Hans van Heeswijk architecten.
Wuivend riet
Dankzij een gecombineerde staal-‐ en glasconstructie kon de brug slank worden uitgevoerd en is de verschijningsvorm heel elegant. De brug heeft een totale overspanning van 32 meter, is 2.70 m breed en heeft vier tussenpijlers. Het brugdek is van geprofileerd matglas met een LED-‐lichtlijn in de leuningen en onder het brugdek. De brug is licht getoogd. Op het glas zijn wuivende rietstengels geëtst voor een mooie overgang naar het riet, dat binnenkort weer langs de waterkant zal staan van het geheel opgeknapte Zocherpark.
Hans van Heeswijk architecten
Museum MORE - Kasteel Ruurlo open vanaf 27 juni 2017
In het kasteel staan het leven en werk van de magisch-‐realistische schilder Carel Willink centraal. De opstelling toont de ontwikkeling van een zoekende kunstenaar, die zich later weet te ontplooien als de nooit geëvenaarde schilder. Naast 45 werken van Carel Willink, zijn er ook bijzondere creaties van modeontwerpster Fong Leng te zien.
Hans van Heeswijk architecten
Technische specificaties
Engineering, productie en montage glazen brug: Octatube Nederland BV
Balustrade glas: 10.10 half gehard met SGP interlayers, zeefdruk op zijde 3 met rietpatroon
Vloer glas: 8.10.10 half gehard met SGP interlayers en Lunaris S antisliplaag op zijde 1 en plaatselijk vol vlaks frit op zijde 3