Hans van Heeswijk ontwerpt museum voor Hans Melchers

  NL   19 november 2012 Bron: ndcc
Hans Melchers, eigenaar van de Nederlandse schilderijen uit de DS Art collectie, heeft Hans van Heeswijk architecten opdracht gegeven het nieuwe museum voor realistische kunst te ontwerpen. Het museum komt aan de Hoofdstraat in het Gelderse Gorssel. De bouw zal in het voorjaar van 2013 van start gaan en het museum opent naar verwachting in het voorjaar van 2015.

Locatie
Het museum wordt gehuisvest in het huidige gemeentehuis van Gorssel, dat eind 2012 vrij komt. Binnen de gemeente heeft men enthousiast gereageerd op de plannen van architect Hans van Heeswijk. De familie Melchers en de gemeente Lochem zijn zeer verheugd met deze reactie. Burgemeester Frans Spekreijse: “Hans Melchers droomde van een museum in de Achterhoek. Ik ben zeer verheugd dat dit werkelijkheid wordt in Gorssel, gemeente Lochem. Ik heb hoge verwachtingen van het museum en de kansen die het met zich meebrengt”.

Het monumentale deel van het uit 1914 daterende gemeentehuis van Gorssel blijft intact. De later aangebouwde delen worden in het ontwerp van Hans van Heeswijk architecten vervangen door nieuwbouw in een parkachtige omgeving.Nieuwbouw
Het gemeentehuis zal een transformatie ondergaan met nieuwe museumzalen die achter het voormalige gemeentehuis gerealiseerd gaan worden. In het bestaande monumentale deel zijn de museumbrasserie en het auditorium gepland. Voor de buitenkant worden natuurlijke materialen gebruikt, zoals natuursteen en glas.

Paviljoen
Het museum wordt een paviljoenachtig gebouw van twee verdiepingen met strategische doorkijkjes naar de parkachtige omgeving waarin het komt te staan. Naast het tentoonstellen van de vaste collectie biedt het gebouw ook ruimte aan wisselende exposities. Op de begane grond zijn een ruime entree met museumwinkel, vier museumzalen en een museumbrasserie gepland. Op de verdieping komen drie museumzalen, kantoren en een klein auditorium.

Museumconcept
Hans Melchers kocht ruim 1.000 Nederlandse kunstwerken van de ongeveer 1.240 werken uit de toenmalige DS Art collectie. In het museum zal werk tentoongesteld worden van zowel de magisch realisten en hun tijdgenoten (Pyke Koch, Charley Toorop en Wim Schumacher) alsook naoorlogse en hedendaagse figuratieve kunst. Er zijn ideeën voor onder meer een museumwinkel, een museumbrasserie, een kinderatelier ten behoeve van cultuureducatie en een ruimte met een goede akoestiek voor het houden van kleine concerten. Er zal worden samengewerkt met andere Nederlandse musea. Dochter dr. Marisa Melchers, in 1990 cum laude afgestudeerd in kunstgeschiedenis en archeologie aan de universiteit van Leiden, wordt de directeur.

Hans van Heeswijk
Het ontwerp is bepalend voor de architectuur van Hans van Heeswijk, die zich kenmerkt door een helder en verrassende ruimtelijkheid en een hoog afwerkingsniveau. Van Heeswijk is onder meer de architect van museum Hermitage Amsterdam en het Graphic Design Museum Breda (het huidige Museum of the Image). Het Mauritshuis in Den Haag wordt momenteel naar zijn ontwerp uitgebreid met een nieuwe entree onder het voorplein en extra museumzalen en faciliteiten in het belendende pand aan het Plein. In september werd het nieuwe gemeentehuis van Lansingerland in Bergschenhoek opgeleverd.

Gorssel
De voormalige gemeente Gorssel is sinds 2005 onderdeel van de gemeente Lochem. Als in 2013 de gemeente Lochem, waartoe Gorssel tegenwoordig behoort, nieuwbouw in de kern van Lochem betrekt komt het gemeentehuis in Gorssel vrij. De kern van Gorssel heeft ruim 3800 inwoners. Het is goed bereikbaar met openbaar vervoer en vanaf de A1 en ligt als landelijke buffer tussen de oude Hanzesteden Deventer en Zutphen, langs de IJssel en aan de rand van de Achterhoek. Het landschappelijk schoon is een van de belangrijkste kenmerken van de omgeving en het dorp. Het heeft een gezellige dorpskern met stijlvolle winkels en smaakvolle horeca.
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo