Nieuwbouw

Nieuwe Gentse woonwijk Park Bourgoyen verrijst tegen 2020

Nieuwe Gentse woonwijk Park Bourgoyen verrijst tegen 2020
De Gentse projectontwikkelaar UrbanLink plant een nieuwe woonwijk met 160 woonunits en 5.000 m² parkgebied, in de levendige Rooigemwijk, op een site die in de volksmond gekend is als de ‘Libert’-site, naar de voormalige verffabriek Libert Paints. Wegens de rustige en groene nabijheid van het stedelijk natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen, de groene long van Gent, krijgt de woonwijk aan de Nekkersputstraat alvast de naam ‘Park Bourgoyen’. Tegelijk bevindt de site zich ook op een boogscheut van het stadscentrum en dichtbij de belangrijke uitvalswegen E40 en E17. De afbraakwerken starten na de opendeurdagen van 25, 26 en 27 november. De eerste woonunits zullen eind 2018 opgeleverd worden en de volledige oplevering van de site is voorzien tegen 2020.

Park Bourgoyen is een nieuwbouwproject met betaalbare woningen en appartementen. De topligging biedt zowat het beste van twee werelden: de vitaliteit van de stad én de rust van het groen. De woonunits worden betaalbaar, doordacht en functioneel ingericht, en afgewerkt met duurzame afwerkingsmaterialen die door de eigenaars/investeerders zelf gekozen worden. Elk appartement of woning geeft uit op 5.000 m² groenzone die harmonieus overloopt in het natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen. Men kan dus vanuit zijn tuin rechtstreeks de natuur in. Deze parkzone past overigens in het beheersplan van de Stad Gent dat tegemoetkomt aan de groenbehoefte van de ruimere buurt.

Esthetische en gevarieerde bebouwing

Qua ruimtelijke ordening wil de site een duurzame, coherente en ecologische woonwijk vormen met gevarieerde bebouwing. De 5 gebouwen met 113 appartementen krijgen een glooiende voorgevel met een variatie aan terrassen en balkons. Open en gesloten volumes zullen zorgen voor een mooi lijnenspel dat aansluit bij de natuurlijke omgeving. De 47 woningen verschillen onderling in grootte, indeling, omvang, architectuur, wat een mooie, esthetische mix in stijl en oriëntatie zal geven. De nieuwe look van de site zal meteen een serieuze opwaardering van het straatbeeld genereren.

Park Bourgoyen  in Gent

Een leven dichtbij alles

Voor de toekomstige bewoners is er niet alleen het fantastische uitzicht op het natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen. Men kan er wandelen, fietsen, joggen, en er liggen nu al sportterreinen. Een oude spoorwegbedding die vanuit het natuurreservaat vertrekt, wordt omgetoverd in een fietspad dat je in een mum van tijd van en naar het centrum brengt. Het is ook praktisch wonen, op wandelafstand van winkels, openbaar vervoer, scholen, restaurants, culturele centra, werkgelegenheid, sportcentra en groen. De baseline van UrbanLink is dan ook niet zomaar een leven dicht bij alles.

Ecologische waterhuishouding

In de parkzone komt er een natuurlijke wadi om de waterhuishouding te regelen. Dat is een bufferings- en infiltratievoorziening die tijdelijk gevuld is met regenwater dat van de straten en daken uit de site wordt afgevoerd via een aparte regenwaterriolering. Zo voorkomt men de afvoer van ‘schoon water’ naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie, en krijgt de wadi verse toevoer dat kan infiltreren in de bodem, of vertraagd kan afvoeren naar oppervlaktewater.

Een site met historiek

Park Bourgoyen ligt in het oosten omsloten door de Nekkersputstraat, in het zuiden door de Folke Bernadottestraat, de Albert Schweitzerstraat en de Mahatma Ghandistraat, en in het noorden door de Papiermolenstraat. Libert Paints & Co vestigde zich hier in 1956 en breidde vanaf dan stelselmatig uit tot 11.000 m² gebouwen op een terrein van ruim 25.000 m². Die gebouwen worden nu allemaal met de grond gelijk gemaakt. Het projectgebied maakt deel uit van de Rooigemwijk en is gelegen voor de Brugse Poort. De Brugsesteenweg is zowat de ruggengraat van de wijk met relatief veel handel.

Brownfieldconvenant

Oorspronkelijk was de bodem vervuild. UrbanLink slaagde erin de site Libert Paints in 2012 als brownfield te laten erkennen door het Vlaamse Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). UrbanLink is dan met diverse actoren en overheden tot een brownfieldconvenant gekomen. Dat is een complex proces dat een multidisciplinaire en geïntegreerde aanpak vereist waarin verschillende aspecten zoals bodemsanering, ruimtelijke ordening, mobiliteit, ontsluiting, communicatie, financiering, e.d. exact op elkaar moeten afgestemd zijn.

Ook interessant