Nieuwbouw

Nieuwbouw presteert ondermaats op geluid en ventilatie

Nieuwbouwprojecten scoren nog onder de maat op het gebied van geluid en ventilatie. Dit stelt de VROM-inspectie op basis van een onderzoek onder 20 gemeenten, uitgevoerd door Cauberg-Huygen. Het ingenieursbureau nam 52 bouwprojecten onder de loep.

De meeste onderzochte gemeenten is middelgroot, zoals Haarlem, Breda, Arnhem en Tilburg. Het merendeel van de Programma`s van Eisen (pve`s) bevat geen omschrijving van ventilatie, energiezuinigheidsmaatregelen, geluid en temperatuuroverschrijving. In de pve`s waar deze punten wel genoemd worden, blijven de eisen globaal en ontbreken meestal prestatie-eisen. Bij controle blijkt dat de toe- en afvoercapaciteit van ventilatiesystemen veelal niet aan de eisen van het Bouwbesluit voldoet. Dit komt mede doordat ventilatieberekeningen niet altijd aan het Bouwbesluit getoetst worden.

Bij de meeste woningbouwprojecten wordt de maximale eis voor het geluidsniveau (30 decibel) overschreden. Bij scholen is dat bij 50% het geval. Ventilatie-installaties worden vaak vanwege het geluid niet volledig opengezet. Er is dus veel meer capaciteit voor ventilatie, aldus de VROM-inspectie. Vaak kan met opnieuw inregelen aan het Bouwbesluit voldaan worden.

Gebaseerd op: Cobouw