Isolatie

Nieuw in 2020: Vlaamse minimale dakisolatienorm en dubbelglasnorm

Nieuw in 2020: Vlaamse minimale dakisolatienorm en dubbelglasnorm
Tegen 2020 moeten alle daken van zowel woningen als huurwoningen voldoen aan de dakisolatienorm. Als minimumnorm voor dakisolatie wordt een R-waarde van 0,75 m²K/W genomen. Het ontbreken van dakisolatie kan vanaf 2020 leiden tot de ongeschiktverklaring van de woning.

Vanaf 1 januari 2020 kan men ook aan de dakisolatienorm voldoen als de energiescore van de woning, vastgesteld in een energieprestatiecertificaat (EPC), lager ligt dan de grenswaarde die de Vlaamse regering heeft vastgesteld. Deze grenswaarden zijn:
  • 600 kWh/m² voor een open bebouwing
  • 550 kWh/m² voor een halfopen bebouwing
  • 500 kWh/m² voor een gesloten bebouwing
  • 400 kWh/m² voor een appartement.

Meer info:
www.wonenvlaanderen.be/woningkwaliteitsbewaking/de-minimale-dakisolatienorm

Vanaf 1 januari 2020 treedt de verplichting voor dubbele beglazing in werking, de zogenaamde dubbelglasnorm. Deze norm bepaalt dat alle woningen in Vlaanderen over dubbele beglazing moeten beschikken.
Er worden geen uitzonderingen op de norm voorzien. Vanaf 1 januari 2021 zal er wel rekening worden gehouden met de energiescore van de woning, vermeld op het EPC (zoals hierboven bij dakisolatie).

Het ontbreken van dubbele beglazing zal geleidelijk aan zwaarder doorwegen in de beoordeling van de woningkwaliteit en kan vanaf 2023 leiden tot de ongeschiktverklaring van de woning.

Meer info: www.wonenvlaanderen.be/lokale-besturen/dubbelglasnorm

Ook interessant