Vastgoed

Nieuw KB voor vastgoed legt regels vast

De laatste ministerraad van dit werkjaar zette een nieuwe reglementering in de vastgoedsector t.o.v. de consument in een tekst voor een KB dat van kracht wordt begin 2007. Jammer dat minister Van Den Bossche in november vorig jaar zich ten onrechte onheus uitliet over de vastgoed sector hoewel er toen nog geen definitieve reglementering was en zij zich niet op enige reglementering baseerde.
Ook werd in dezelfde ministerraad de gewijzigde en door de Nationale Raad van het Beroepsinstituut gestemde plichtenleer voor de vastgoedmakelaar aanvaard. Logisch eigenlijk, want in de commissies van het BIV werd aan de deontologie grondig gewerkt en werd bovendien de basis geraadpleegd.

De Vlaamse Vastgoedfederatie is niet ontevreden over de inhoud van goedgekeurde tekst van dit KB. Ondanks het oorspronkelijke voorstel van half maart, zijn de VVF-mandatarissen die bij de besprekingen betrokken waren, samen met het BIV en andere beroepsorganisaties er in geslaagd door de gevoerde onderhandelingen belangrijke én redelijke wijzigingen aan te brengen in het belang van àlle vastgoedmakelaars, maar zeker niet ten nadele van de consument.

Helderheid
Waar het KB bedoeld is om de consument te beschermen, blinkt het tekstueel echter uit door een vrij ingewikkelde formulering en juridische onvolkomenheden, die aanleiding kan geven tot meer gerechtelijke procedures, waar alleen maar de advocatuur aan zal winnen. De minister wil aan de vastgoedmakelaar én de consument vaste termijnen opleggen van het contract, de exclusiviteit beknotten, zelfs de consument toelaten deze exclusiviteit te verbreken, zonder enige vergoeding voor de makelaar ondanks de gedane inspanningen. De Vlaamse Vastgoedfederatie is eerder voorstander van een heldere en eenvoudige overeenkomst waarin én de consument én de vastgoedmakelaar zich kunnen vinden.

Discriminatie
Ook minder gelukkig is VVF echter dat huidig ontwerp-KB énkel van toepassing is voor de erkende BIV-vastgoedmakelaars, en niet voor àlle bemiddelaars in de sector die zich deeltijds (en/of voltijds) bezig houden met de verkoop en verhuur van vastgoed. Dit is niet alleen een vorm van discriminatie, doch de voorgestelde regels in het ontwerp-KB zouden zeker ook voor hem moeten van toepassing zijn.
Bovendien is de voornaamste doelstelling van het KB in de eerste instantie om de "consumenten" te beschermen, en zeker niet om een bepaalde groep, m.n. de "BIV-vastgoedmakelaars" te viseren. Ook de Hoge Raad voor de Middenstand maakte een gelijklopende opmerking in haar voorafgaand advies aan de ministers van Consumentenzaken en van Middenstand.

Advies RvS
Het ontwerp-KB zal verstuurd worden naar de Raad van State om advies – VVF hoopt dat de eminente juristen aldaar toch ook dergelijke discriminatie niet zullen aanvaarden.
Bijkomend stelt zich ook de vraag als dergelijk KB wel mogelijk is door eenvoudige beslissing in een Ministerraad - VVF gaat ervan uit dat hier toch ingrijpende wijzigingen aan het Burgerlijk Wetboek gebeuren, waarvoor wetswijzigingen hierin toch eerst dienen voorbereid en besproken worden in Kamer en Senaat. Het was onder andere in die analogie dat de Raad van State vorig jaar een deel van de deontologie van de vastgoedmakelaars vernietigde.
We zien er naar uit wat omtrent deze opmerkingen de Raad van State zal noteren in zijn advies.

Deontologie
Ook de nieuwe deontologie is door de Ministerraad goedgekeurd, wat uiteraard ook zeer positief en logisch is: de deontologie werd grondig herwerkt en voorbereid, de basis werd hierover geraadpleegd.
Enig minpunt is wel dat onze voogdijminister Laruelle het nodige acht de opleiding te verstrengen (minimum 20u verplichte opleiding op 2 jaar), dan wel zoals opgenomen was in de goedgekeurde tekst door de Nationale Raad van het BIV (30u minimum op 3 jaar).
VVF is er uiteraard voorstander van dat elke vastgoedmakelaar zich moet bijscholen, doch dan moet het aanbod ook waardevol zijn. De aanpassing door de Minister beschouwen wij als een "negatieve" discriminatie tegenover andere sectoren. De makelaars zal een aantal nutteloze opleidingen moeten volgen om te voldoen aan de verstrengde verplichtingen. VVF zal echter zeker zorgen voor de invulling van een waardevol lessenpakket, zodat iedereen er zijn gading kan in vinden om zinvol zich bij te scholen.