Nieuwbouw

Negatief milieuadvies voor Uplace

Een milieuvergunning heeft Uplace nog niet. De provincie Vlaams-Brabant weigerde die af te leveren. Uplace ging daartegen in beroep bij minister van Milieu Schauvliege. Daar was het wachten op het advies van de Gewestelijke Milieuvergunningscommissie aan de minister. Tegen de verwachtingen van de Vlaamse regering in, is het advies negatief.
De adviescommissie heeft bezwaren omdat het project grote verkeersproblemen zal veroorzaken, en er geen garantie is dat de projectontwikkelaars daar een oplossing voor hebben. De commissie haalt ook de luchtverontreiniging aan door het toenemend aantal voertuigen.

De beslissing ligt nu bij minister Schauvliege, die het advies naast zich neer kan leggen. Maar dat is niet vanzelfsprekend. Schauvliege moet daarvoor doorslaggevende argumenten geven. Haar beslissing zou snel volgen.

De ondernemersorganisaties kanten zich tegen Uplace. "Het megalomane shoppingcenter wordt de doodsteek voor de omliggende stads- en handelskernen", zegt UNIZO.

Volgens het NSZ is 77 procent van de kleinhandelaars in Vlaams-Brabant ook tegen. "Reusachtige shoppingcentra knijpen de kleinhandel dood. Daar kunnen ze in Antwerpen en Sint-Niklaas over getuigen", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

UNIZO en het NSZ zijn ook tegen de op stapel staande Brusselse projecten Neo en Just Under The Sky gekant.

Ook interessant