Nieuwbouw

Ook Vilvoorde wil vergunning Uplace weg

Ook het gemeentebestuur van Vilvoorde dient nu een klacht in tegen het project Uplace aan het viaduct van Vilvoorde in Machelen. De Vlaamse regering kende die vergunning vorige maand toe.
Uplace is een reconversieproject waarbij op een oppervlakte van 200.000 m² winkels, kantoren, restaurants, een theater en een hotel worden gepland. Het gaat om een project van ontwikkelaar Bart Verhaeghe, de voorzitter van voetbalclub Club Brugge.

Vorige maand kende de Vlaamse regering een bouwvergunning toe, wat heel wat protest ontlokte. Vooral de stijging van de verkeersdrukte op de Grote Ring rond Brussel en de toekomst van de kleinhandel in de ruime omgeving van Machelen baren zorgen. Onder meer de Bond Beter Leefmilieu, Groen! en Unizo zijn tegen. Leuven vreest onder meer voor de leefbaarheid van zijn handelszaken en diende al een klacht in tegen de bouwvergunning.

Ook Vilvoorde dient nu dus een klacht in. Volgens SP.A-schepen Hans Bonte gaat het project ten koste van de visie die de Vlaamse overheid op zijn stad heeft. "Wij zijn sinds 10 jaar aan een gigantische reconversie bezig om de stadskern te versterken, om van een oude industriezone een moderne woonzone te maken, aangevuld met kleinschalige publieke infrastructuur, zoals een rusthuis, een school, kleine buurtwinkels... Op het moment dat wij de eerste resultaten daarvan beginnen te zien, neemt diezelfde Vlaamse regering een beslissing die dat allemaal hypothekeert."

Uplace heeft overigens nog geen milieuvergunning, de provincie Vlaams-Brabant heeft die in september geweigerd. Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) moet zich begin volgend jaar uitspreken over de zaak.

Ook interessant