Nieuwbouw

Positief advies voor Uplace van Belgocontrol

Vlaams minister voor Ruimtelijke Ordening Phillippe Muyters (N-VA) heeft zich in het Vlaams Parlement verdedigd op vragen over de plannen van het shopping center Uplace in Machelen. Hij stelt dat Belgocontrol en The Brussels Airport Company (TBAC) een positief advies hebben gegeven. Het Directoraat Generaal voor de Luchtvaart had eerder zorgen geuit over de veiligheid van het vliegverkeer.

Begin deze maand stuurde staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) een brief naar Vlaams minister voor Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) waarin vragen werden gesteld bij de plannen voor Uplace, het grootschalige winkelcomplex in Machelen. Vooral de 90 meter hoge toren kan een probleem vormen voor de luchtvaart.

"Ik begrijp niet waarom minister Muyters geen formeel advies heeft gevraagd aan mijn administratie", zei Wathelet (foto links) in "De ochtend" op Radio 1. "Des te meer omdat het gaat over luchtvaartveiligheid. Er staat geen sanctie op het niet vragen van advies, maar toch, het is een groot risico dat je daardoor neemt."

De Vlaamse regering heeft enkele maanden geleden al een bouwvergunning uitgereikt voor de bouw van Uplace. Het is nu alleen nog wachten op een milieuvergunning. Wathelet vraagt dat Muyters de plannen alsnog overmaakt aan het Directoraat Generaal voor de Luchtvaart, zodat die nog bestudeerd kunnen worden.

"Het is mijn verantwoordelijkheid als staatssecretaris om minister Muyters daarover aan te spreken en te vragen of hij alle gegevens over dat dossier overmaakt, zodat wij ons daar een mening over kunnen vormen. Als blijkt dat er geen problemen zijn, dan is er ook niks aan de hand, maar we kunnen dat risico niet nemen."

Ook interessant