Architectuur

My Green World: Een opvallende verschijning tijdens Floriade

Op 5 april 2012 opent Floriade 2012 haar deuren. Gedurende zes maanden kunnen ruim 2 miljoen bezoekers genieten van heel wat moois. My Green World bijvoorbeeld, het paviljoen van de Rijksoverheid. Het bouwwerk is ontworpen door René van Raalte en Ontwerpbureau 2D3D.
In My Green World begeef je je in een kiem. Een kiem met flinke groeistuipen: hij staat zelfs op uitbarsten! In My Green World sta je midden in een actieve groene wereld. Om je heen stroomt water, geuren bloemen, zoemen robots en borrelen buisjes. Dit zijn de laboratoria van morgen. Hier daag je de toekomst uit!

De hoofdvorm van het paviljoen is een in hoogte en breedte uitgerekte ellipsoïde. Door verdraaiingen van de hoofdvorm ontstaat er een uitkragend bouwvolume wat zich voegt in een aangelegd glooiend landschap. De vorm moet de bezoekers naar een logische ingang trekken. Zoals een schil de kiem beschermt met de diverse zaadlobben, beschermt het paviljoen de expositie. Aanwijzingen dat de kiem, de expositie op springen staat is in de architectuur opgenomen. Het paviljoen moet een zekere spanning oproepen en een 'freeze' zijn in een cyclus. De te verwachtte bezoekerstroom is gekanaliseerd in één richting zonder fysieke belemmeringen. Door hellende vloeren en wandelpaden beweegt de bezoeker over verschillende niveau's van object naar object.



Het paviljoen is zelf ook een voorbeeld van innovatie, door de zeer lichte, sterke en volledig zelfdragende schaalconstructie die in de fabriek wordt geproduceerd. Industriele seriematige productie was een doelstelling. Het bouwprincipe is een doosconstructie van gelaagd hout (FinForrest), van speciaal daarvoor gekweekte bossen, cradle to cradle.

De buitenschaal is met een zgn Zollinger principe (Da Vinci) opgebouwd om raamopeningen te kunnen realiseren zonder concessie te doen aan de hoofconstructie. Om de kostbare houtafmetingen zo veel mogelijk te beperken is met behulp van 3 software pakketten naar een slimmere en efficiëntere oplossing gezocht. ABT Delft heeft hiervoor een hoogwaardig team ingezet.

Het doel is het parimetiseren van een regelmatig raster wat als hoofdconstructie kon dienen. Dit raster is van belang om openingen in het gebouw te realiseren voor een zo regelmatig mogelijke lichtinval. Met deze lichtinval kan de bezoeker de bezonning/lichtinval ervaren van elk moment van de dag. Licht is de fotosynthese en de groei-energie in de tuinbouw. De zelfdragende houten massieve vloeren, los van de schil, zijn in een tafelconstructie op kolommen in 2,5 dag gemonteerd.



Een numeriek rekenpakket van GSA maakte het mogelijk om een constructief parametrische constructie te analyseren. Geodetische lijnen, de kortste lijn over de aardbol, over de gehele vorm geven het logische ritme aan het raster. Hierdoor werd duidelijk dat er geen enkel detail conventioneel en gelijk is. Daarmee is er ook een datasysteem geïntroduceerd dat de vertaalslag van de ontwerpconstructie naar de uiteindelijke productie kon maken.

De productie is volledige gerobotiseerd uitgevoerd, alleen bij de werkelijke montage zijn slimme mensenhanden nodig. De moeilijkste drempel is het met elkaar laten praten van de diverse software pakketten er zijn geen pakketten die èn ontwikkeling èn productie kunnen handelen. Bij deze complexe vorm bleek duidelijk de beperkingen daarvan.

Step Design GLC heeft de engineering bijna afgerond, het proces is bijna niet te stoppen zoveel aandacht vraagt dit. De montage werkt als een Ikea pakket, 80% zit in een uiterst zorgvuldige voorbereiding.

Ook interessant