Muur onderkappen, hoe gaat dat in zijn werk?

Bron: Bouw & Wonen
Muur onderkappen, hoe gaat dat in zijn werk?
Heb jij last van opstijgend vocht in huis? Opstijgend vocht wordt ook wel optrekkend vocht genoemd. De oorzaak van optrekkend vocht is dat regenwater zich optrekt via de muur: de vochtplekken bevinden zich dus op maximaal 1 meter vanaf de grond. Eén van de manieren om optrekkend vocht te bestrijden is muren onderkappen. In dit artikel lees je hier alles over!

Wat is muren onderkappen tegen opstijgend vocht?

Het staat hierboven al kort omschreven ontstaat oprekkend vocht doordat grondwater zich via de fundering in de muur omhoogtrekt. Vocht in huis brengt vele problemen met zich mee: het brengt niet alleen schade toe aan je woning, maar is ook erg slecht voor je gezondheid. Het is dus belangrijk om opstijgend vocht zo snel mogelijk te behandelen!

Er zijn verschillende methodes om opstijgend vocht te bestrijden. Zo kun je de muur laten injecteren of onderkappen. Muren onderkappen is een populaire methode om opstijgend vocht te bestrijden. Het wordt aangeraden om dit altijd door een professionele vochtbestrijder te laten doen. Meer informatie over de andere vochtbestrijding methodes, lees je in het artikel: Vochtwering: wat zijn de opties?

Wanneer je de muur laat onderkappen wordt er een fysieke waterkering van kunststof geplaatst. Hierdoor krijgt het grondwater geen kans om via de muur omhoog te trekken.

De werkwijze van muren onderkappen is als volgt:
  • De vochtbestrijder verwijderd aan de buitengevel één of meer rijen bakstenen uit de gevel, boven het maaiveld. Eerst worden de voegen verwijderd en daarna worden de stenen weggehaald. Het is belangrijk om dit stap voor stap te doen: anders komt de draagkracht van de muur in gevaar. Het verwijderen van de bakstenen gebeurt dus meter voor meter.
  • De tweede stap is het frezen van horizontale sleuf in de muur. Net zoals het verwijderen van de bakstenen, wordt dit ook meter voor meter gedaan.
  • Dan wordt de horizontale vochtkering de muur geplaatst.
  • Tot slot wordt de muur netjes afgewerkt. Wel is het zo dat je de werkzaamheden aan de buitenkant altijd blijft zien, onder andere doordat de muur wordt dichtgesmeerd met mortel. Ook zie je kleurverschil in het voegwerk.

Muur onderkappen, hoe gaat dat in zijn werk?

Muren onderkappen tegen opstijgend vocht: prijs

Het onderkappen van muren is een arbeidsintensieve klus. Hierdoor is de prijs iets hoger dan bij andere vochtbestrijding methodes. Wel is het zo dat het onderkappen van de muur zeer effectief is. De prijs voor muren onderkappen ligt gemiddeld tussen de €100,- en €150,- per lopende meter.

De prijs wordt voor een deel bepaald door het tarief van de vakman, de voorrijkosten en de ernst van het probleem. Door een vochtbestrijder bij jou uit de buurt te kiezen, hou je de voorrijkosten zo laag mogelijk. Zo bespaar je al eenvoudig op de totaalprijs. Je kunt voorkomen dat de situatie uit hand loopt door zodra je ontdekt dat je last hebt van opstijgend vocht, het direct te laten behandelen. Ook zo houd je de kosten laag.

Zelf de muur onderkappen?

Het onderkappen van muren is niet goedkoop. Dit komt door het arbeidsintensieve proces. Is het mogelijk om zelf de muren te onderkappen? Het antwoord is nee. Wanneer je een goede klusser bent met veel ervaring zou het wel een optie kunnen zijn. In de meeste gevallen is dit het zeker niet.

Wanneer je zelf aan de slag gaat loop je het risico dat je fouten maakt, met alle gevolgen van dien. Wanneer je net te veel bakstenen weghaalt loop je het risico dat je de draagkracht van de muur aantast. Het laten herstellen van de schade is vele malen duurder dan het uitbesteden van muren onderkappen aan een professional. Zo weet je zeker dat de klus snel en vakkundig wordt afgerond en de kans op beschadigen wordt verkleind.

Daarnaast heb je ook garantie op het werk en bespaar jij je zelf ook veel tijd en frustraties!

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo