Vastgoed

De 5 meest gestelde vragen over het bestrijden van vocht in je woning

De 5 meest gestelde vragen over het bestrijden van vocht in je woning
Wanneer het duidelijk is dat je kampt met vochtproblemen, is het uiterst belangrijk om dit probleem te bestrijden. Veel woningeigenaren weten echter niet hoe ze een vochtprobleem kunnen voorkomen en hoe ze het probleem moeten bestrijden. Hieronder zijn dan ook de meest gestelde vragen op het moment over het bestrijden van vocht beantwoord.

Hoe voorkom je een vochtprobleem?

Een vochtprobleem kan je voorkomen door de vochtproductie te verminderen. Je moet jouw woning dus goed luchten. Dit kan door vaker de ramen open te zetten en de was buiten te hangen. Wanneer je net gedoucht hebt is het verstandig om het ventilatiesysteem nog even op de hardste stand te zetten. Tijdens het koken is het belangrijk om de afzuigkap aan te zetten zodat al het vocht vertrekt en niet in je woning blijft hangen. Soms kan je vocht in jouw woning niet voorkomen, bijvoorbeeld wanneer vocht door scheuren in je kelder en muren zorgt voor problemen. Het is om deze reden belangrijk om jouw woning regelmatig te controleren op vochtige plekken om zo de gevolgen van het vochtprobleem tegen te houden.

Wat voor soort vochtproblemen zijn er?

Wanneer je last hebt van een vochtprobleem is het handig om te weten over wat voor soort probleem het gaat. Er zijn namelijk verschillende soorten vochtproblemen. Hierbij kun je denken aan opstijgend vocht, doorslaand vocht en vocht in je kelder. Vocht in je kelder spreekt voor zich, dit wordt veroorzaakt door scheuren in de keldermuren of grondwater wat zich in de kelder ophoopt. Opstijgend vocht is grondwater dat door de muren omhoog trekt en bevindt zich altijd op de grond onderaan de [binnen]muur. Doorslaand vocht heeft te maken met de buitenmuur. Wanneer regen op de buitenmuur slaat trekt het naar binnen. Als je gevel nog niet geïmpregneerd is kan je de gevolgen hiervan binnenshuis zien. Er ontstaat schimmel en er verschijnen lelijke kringen op de muur. Een specialist op het gebied van vocht bestrijden kan met verschillende methodes jouw vochtproblemen verhelpen.

Hoe bestrijdt je vocht in je woning?

Zoals je eerder hebt gelezen zijn er verschillenden soorten vochtproblemen. Deze vochtproblemen bestrijd je op verschillende manieren. Het bestrijden van opstijgend vocht gebeurd door je muren te laten injecteren. Muren injecteren neemt relatief weinig tijd in beslag. Er worden gaten geboord onderaan je muur waarna speciale vochtwerende middelen onder hoge druk je muur in worden gespoten. Deze middelen zorgen voor een vochtwerende barrière en tot slot worden alle gaten weer netjes opgevuld zodat je er niks meer van ziet. Doorslaand vocht bestrijden doe je door je muren te laten impregneren. Met impregneren wordt er impregneermiddel aangebracht op de muur wat in de poriën trekt. Bij vocht in je kelder wordt er een waterbestendige laag aangebracht op de muren, vloer en/of het plafond van jouw kelder. Dit wordt meerdere malen aangebracht zodat de vloer en de muur waterdicht worden.

Wat zijn de gevolgen als je vocht niet bestrijdt?

Wanneer je vocht niet bestrijdt blijf je de nadelen hiervan ervaren en zal het probleem alleen nog maar groter kunnen worden. De gevolgen van het niet bestrijden van vocht in jouw woning wordt als zeer vervelend ervaren. Er groeien schimmels en er hangt een onprettige muffe geur. Deze muffe geur wordt veroorzaakt door deze schimmels en bacteriën. Als je het vochtprobleem niet bestrijdt zal de schimmel gaan groeien, waardoor niet alleen de muffe geur en de schimmel groter worden maar vochtplekken zullen optreden. Daarnaast kan je veel last ondervinden van andere problemen door vochtproblemen. Wanneer je vocht niet aanpakt zal tevens je energiefactuur kunnen stijgen omdat je woning minder goed de warmte vasthoudt, wat ervoor zorgt dat de verwarming harder moet werken om je huis warm te krijgen.

Hoe vind ik de juiste vakman voor het bestrijden van vochtproblemen?

Het wordt aangeraden om een vochtprobleem niet zelf te bestrijden. Hier heb je veel ervaring en vakmanschap voor nodig. Door offertes te vergelijken voor vochtbestrijding kom je in contact met de vijf beste en goedkoopste geselecteerde vakmannen uit jouw regio. Deze vakmannen geven jou een geheel gratis en vrijblijvend advies. Offertes vergelijken helpt jou dus met het maken van de beste keuze!