Vastgoed

Multinationals openen vaker kantoor in Azië

Azië is een populaire vestigingsplaats voor multinationals, zo blijkt uit een rapport van CB Richard Ellis. De onderzoekers bekeken de kantoorvestigingen van de 280 grootste bedrijven in de wereld. Hongkong blijkt de populairste stad te zijn voor multinationals. Meer dan twee derde (68%) van de onderzochte bedrijven heeft aldaar een kantoor.

Hongkong is in trek vanwege het ruime aanbod aan hoogopgeleid personeel, de relatief lage lonen en het gunstige fiscale klimaat. De enige niet-Aziatische stad in de top vijf is Londen. In de financiële sector zijn Londen en New York nog wel de meest gewilde steden. Op de algemene ranglijst wordt Hongkong gevolgd door Singapore en Tokio. Shanghai is de nummer vijf.

De ranglijst met populairste landen voor vestiging wordt als vanouds aangevoerd door de VS. In dat land is 90% van de onderzochte bedrijven gevestigd. Het Verenigd Koninkrijk (88%) en Frankrijk (82%) volgen. Nederland staat 17de met 60%. Amsterdam staat op de lijst met steden op de 47ste plaats.

Gebaseerd op: Vastgoedmarkt