Mooi verlicht met led TL

26 januari 2021 Bron: Bouw & Wonen
Mooi verlicht met led TL
Het vervangen van de traditonele of halogene TL door een led TL is eenvoudiger en heeft meer mogelijkheden dan u in eerste instantie denkt. Verlichting maakt als snel twintig procent of meer uit van uw energienota. Met het gebruik van led verlichting kunt u daar behoorlijk op besparen. Traditionele 80 Watt wordt door een 8 Watt led TL vervangen en een led TL gaat wel tot drie keer langer mee. Ook heeft een led TL heeft geen starter nodig die aan vervanging toe kan zijn. Wilt u de traditionele TL door een led uitvoering vervanging maar heeft u nog wel een starter dan is er een retrofitting, speciaal om de overstap naar led TL eenvoudig voor u te maken. Met de aankoop van een led TL bespaart u dus behoorlijk.

Multifunctioneel

Besparen is niet het enige wat u doet door een led TL te gebruiken. Er is minder energie nodig voor de gebruikte wattages waardoor u duurzaam en milieubewust actief bent. De led TL wordt niet warm en is daardoor op meer plekken in te zetten dan de traditionele TL. Dit maakt u flexibeler in het gebruik waardoor de TL-verlichting breed toepasbaar wordt; de led TL is multifunctioneel. Was er traditioneel bijna per definitie sprake van hard licht bij gebruik van een TL, nu heeft u de keus uit een grote variatie in lichtkleuren. Deze lichtkleuren worden aangegeven met de letter K van Kelvin. Het enige wat u daarvan hoeft te onthouden is hoe lager het getal, hoe warmer de kleur wordt.

Hoeveelheid licht

De hoeveelheid licht die een led TL geeft wordt aangegeven in lumen. Een reguliere led TL van 8 Watt geeft ongeveer tachtig lumen per eenheid. Dit is vergelijkbaar met de traditionele tachtig Watt. Een led TL met een hoge hoeveelheid lumen, bijvoorbeeld honderdtwintig, geeft meer lichtintensiteit maar tegen dezelfde energiewaarde. U krijgt dus meer licht voor hetzelfde aantal Watt. De lichtintensiteit wordt uitgedrukt in lm p/w. Pro high lumen gaat zelfs tot 140 lm p/w en Ultra high lumen levert zelfs 170 lm p/w. Deze verlichtingstypen zijn vooral voor werkplaatsen, kantoren en andere ruimtes met grote lichtbehoefte of plafonds van vier meter of hoger een uitkomst. En ook nu heeft u de keus uit verschillende kleuren licht, van warm tot hard wit. Vanzelfsprekend is de led TL, net als traditionele TL's, in verschillende maten verkrijgbaar.

De kleurweergave

Een goede kleurweergave in de ruimte kan belangrijk zijn. Wanneer u warm sfeerlicht heeft ziet rood er anders uit dan wanneer u naar hetzelfde rood kijkt bij daglicht. Om deze kleurweergave aan te geven wordt er gebruik gemaakt van de RA-waarde. Deze waarde geeft de kleurechtheid aan variŽrend van tien tot honderd. De meeste led TL verlichting heeft een RA-waarde van tachtig waarmee de kleurechtheid goed gegarandeerd wordt.

Led verlichting is een uitkomst voor TL's maar ook spotjes doen er hun voordeel mee. Doordat ze geen warmte afgeven kunnen ze eenvoudig verwerkt en op allerlei manieren ingebouwd worden en ook bij spotjes kunt u kiezen uit verschillende kleuren licht. Sterker nog, bij spotjes kunt u zelfs bepalen hoe breed uw lichtstraal moet zijn. Led geeft u precies het soort licht dat u zoekt.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo