Verlichting

Het perfecte licht in de badkamer

Het perfecte licht in de badkamer
Je hoeft voor de verlichting in de badkamer niet langer meer te kiezen tussen sfeerverlichting of taakverlichting. Voor het perfecte licht in de badkamer kun je nu namelijk beide opties realiseren. In het ’s winters donkere Scandinavië hebben licht en verlichting altijd een grote rol gespeeld. Het maakt een wereld van verschil, wanneer verlichting lijkt op daglicht en wanneer de verlichting op gezellige plekjes in huis is ontworpen om de juiste sfeer te creëren tijdens lange, donkere winteravonden. Maar licht is meer dan alleen zichtbaarheid en sfeer; het heeft veel invloed op de hersenen en kan bepalend zijn voor je humeur en je nachtrust.

Waar onderzoekers en ontwerpers decennialang hebben gewerkt aan goede verlichting in de meeste ruimtes in huis, is er beduidend minder aandacht geweest voor de badkamer en zijn bijzondere uitdagingen. Want hoe zorg je voor de perfecte verlichting in een ruimte, waar de behoefte van het ene op het andere moment radicaal kan veranderen en waar veiligheidsmaatregelen vanwege vocht voor beperkingen zorgen?

Het juist licht voor elk moment

Dansani is een designproducent, die de afgelopen jaren in Denemarken de uitdaging is aangegaan om de perfecte verlichting voor de badkamer te ontwikkelen.

“De grote uitdaging is dat onze behoeften in de badkamer extreem verschillend zijn. Als we naar bed gaan, hebben we warm, gedempt licht nodig dat de natuurlijke productie van slaaphormonen in onze hersenen niet verstoort. Ook als we net wakker zijn vinden we gedempt licht fijn. Maar we moeten ons natuurlijk wel opmaken, scheren of ons ervan vergewissen dat onze kleding matcht. Daarom hebben we verlichting nodig die zoveel mogelijk lijkt op daglicht”, legt Rasmus Kjær, CDO bij Dansani, uit.


Heb jij dat ook wel eens meegemaakt? Je gaat van huis en ontdekt later dat je teveel make-up op hebt of dat de kleuren in jouw kleding niet matchen, ook al zag dat er thuis wel zo uit. Dat komt meestal doordat de verlichting in jouw badkamer warmgeel is en niet op daglicht lijkt.

Het perfecte licht in de badkamer

Ambient verlichting

Als je ervaart dat je details over het hoofd ziet in de spiegel, komt dat hoogstwaarschijnlijk omdat het in jouw badkamer ontbreekt aan ambient verlichting.

“Ambient light is ontzettend belangrijk voor de ogen. Alleen een goed verlichte spiegel is niet voldoende. Het is namelijk belangrijk dat het rondom de spiegel niet te donker is, want daardoor moeten je pupillen hard werken en zich voortdurend vernauwen en verwijden. Dat is inspannend voor de ogen en zorgt ervoor dat je details niet goed kunt zien. Daarom is het enorm belangrijk om ervoor te zorgen dat de hele badkamer goed verlicht is”, zegt Rasmus Kjær.


Het perfecte licht in de badkamer

Serie toepassingen

Dansani heeft een hele serie toepassingen ontwikkeld, die alle aspecten van de badkamer omvatten. Van daglichtlampen rond de spiegel tot prettig ambient light voor indirecte verlichting in kasten en lades. Door de intrede van de ledtechnologie zijn de mogelijkheden verveelvoudigd, maar één ding bleef Rasmus en zijn collega’s uitdagen:

“We hebben vele uren besteed aan het onderzoeken van en discussiëren over de juiste sterkte en toon van ons licht. Welke oplossing we ook kozen; er zou altijd sprake zijn van een compromis ten opzichte van de vele verschillende behoeften die men in de badkamer heeft. Tegelijkertijd verschillen de voorkeuren per persoon, waardoor we geen andere manier konden bedenken dan verschillende producten te maken.”


Het perfecte licht in de badkamer

Regel zelf de lichtsterkte en -toon

Maar ook voor die uitdaging bleek de snel ontwikkelende ledtechnologie een oplossing te hebben. Het is nu namelijk mogelijk dat Dansani zijn klanten zelf het licht kan laten regelen. Niet alleen de sterkte, maar ook de toon van het licht, dus of het warm of koel moet zijn.

“De ledtechnologie en de bediening daarvan zijn zo geavanceerd geworden, dat je tegenwoordig zowel de sterkte als de kleur van het licht nauwkeurig kunt regelen. Dat betekent dat je nu in bad kunt liggen bij het schijnsel van kaarslicht en je daarna met een druk op de knop kunt opmaken in helder daglicht”, zegt Rasmus Kjær.


Het perfecte licht in de badkamer

Geïntegreerde bediening

Dansani’s lichtbediening is elegant geïntegreerd in de spiegel en geeft u de mogelijkheid om de sterkte van het licht te regelen en te switchen tussen warm en koel licht in de badkamer. De bediening functioneert traploos, maar biedt tegelijkertijd vier vaste instellingen, zodat u met een druk op de knop kunt switchen tussen bijvoorbeeld sfeerverlichting en taakverlichting.

Het perfecte licht in de badkamer

Spiegel met corona-effect

Eén van de nieuwste producten in het verlichtingsaanbod van Dansani is een cirkelvormige spiegel met een opzienbarend corona-effect, zoals dat rond de maan optreedt bij een zonsverduistering. Dat creëert een effectief licht voor het aanbrengen van make-up, accentueert de vorm van de spiegel en laat de muur tegelijkertijd baden in een zacht licht.

Het perfecte licht in de badkamer

Zwevende wastafel

De wastafel zweeft boven een lint van licht, terwijl de indirecte verlichting onder de kasten de wastafel en de muur verlicht. Kasten en lades bevatten lichtsnoeren, die dusdanig zijn gemonteerd dat het licht daarvan elkaar nooit kruist. De indirecte verlichting in de lades schijnt in een hoek van 45 graden wanneer je de lades uittrekt, zodat ook geopende lades volledig zijn verlicht. De lades zijn natuurlijk ook voorzien van stopcontacten voor uw elektrische apparaten.

Ook interessant