Verlichting

In 4 stappen een goede verlichting voor de woonkamer

In 4 stappen een goede verlichting voor de woonkamer
Wanneer je de woonkamer renoveert, denk je best goed na over de verlichting. Niet alleen moet de verlichting functioneel zijn, maar bovenal vormt het de basis voor de stijl en de sfeer die er voortaan zal heersen. In de praktijk moet je verschillende lichtbronnen met elkaar combineren. Volgende vier stappen tonen aan dat het vinden van een ideale verlichtingsmix voor de woonkamer lang niet zo ingewikkeld hoeft te zijn.

Verdeel de woonkamer in zones

Voor de meeste mensen is de woonkamer de ruimte in de woning waar je het vaakst vertoeft. Je zit er gezellig samen met vrienden, je leest er een boek, je speelt er een gezelschapsspel of je kijkt er naar een spannende film. Verdeel de woonkamer dan ook in verschillende zones, want de leeshoek heeft nu eenmaal een andere lichtbron nodig dan de fauteuil. Wordt een zone voor verschillende doeleinden gebruikt? Dan weet je dat de verlichting eenvoudig aanpasbaar moet zijn, bijvoorbeeld door te kiezen voor een dimmer.

Kies voor de juiste basisverlichting

Net omdat een woonkamer zo multifunctioneel is, zal alleen taak- of sfeerverlichting de klus niet klaren. Leg daarom een goede basis. Hiervoor kan je inbouwspots gebruiken, maar over het algemeen doen een of meerdere plafondlampen het hier beter. Plafondverlichting laat de ruimte immers toegankelijker aanvoelen. Koop leuke plafondverlichting, bijvoorbeeld via Lampen24.be. Daar heb je immers een ruime keuze en filter je eenvoudig op stijlen en materialen, waardoor het vinden van een passende basisverlichting een stuk eenvoudiger wordt. Geef steeds de voorkeur aan ledverlichting, net omdat je de woonkamer zo vaak gebruikt en omdat energiebesparing hier extra rendeert.

Bouw vervolgens aan de andere verlichtingstypes

Eenmaal het snor zit met de basisverlichting, bouw je in functie van de zonering aan de verdere verlichting van de woonkamer. Denk daarbij aan taakverlichting voor het schrijven of lezen. Idealiter voorzie je verschillende lichtpunten om schaduwen te voorkomen. Het kan daarbij gaan om bureaulampen of richtbare stalampen, maar muurverlichting is eveneens aan een opmars bezig.

Sfeerverlichting dient natuurlijk eveneens aanwezig te zijn. Vooral accentverlichting is daarbij een goed idee, net zoals het voorzien van een dimmer. Sluit je een geluidsinstallatie aan op je tv? Kies dan steeds voor goede dimmers met een voldoende ontstoring van de faseaansnijding, om audioverstoring te voorkomen.

Eventueel kan je ook kiezen voor verkleurbare ledverlichting, waardoor je ook op een romantisch avondje over de juiste verlichting beschikt. Denk er ten slotte aan om met verschillende lichtkringen te werken, waardoor je eenvoudig verschillende sferen oproept.

Plaats flexibele lichtbronnen

Hoewel je vast wel de nodige aandacht hebt geschonken aan je verlichtingsplan en aan de zonering, kunnen er altijd veranderingen optreden. Omdat gezinsuitbreiding voor de deur staat of omdat je nieuwe functie misschien wel een extra werkplek nodig heeft. Zorg er daarom voor dat je naast de vaste verlichtingsbronnen ook flexibel kan omspringen met je verlichtingsnoden. Voorzie een aantal richtbare en verplaatsbare flexibele lampen die je snel elders inzet. Schakel ze steeds aan op een schakelaar die met een afstandsbediening of met je smartphone bedienbaar is. Zo hoeven ook stopcontacten geen belemmeringen op te leggen.

Ook interessant