Decoratie

Het recept voor een prachtige eetkamer of woonkeuken

Het recept voor een prachtige eetkamer of woonkeuken
De woonkeuken of eetkamer is meestal het hart van de woning. Hier wordt niet alleen gegeten, er wordt ook gewerkt, geknutseld, gefeest, overlegd, kortom geleefd. Daarom is het belangrijk om er de nodige aandacht aan te besteden.

Leefbaarheid

Het meest in het oog springend is uiteraard de tafel. Bij het kiezen van de tafel is het belangrijk rekening te houden met de beschikbare ruimte. Hou er rekening mee dat je rondom de tafel overal 90 cm nodig hebt om vlot een stoel achteruit te kunnen schuiven. Als er ook een deur is, voorzie aan die kant dan minimaal 120 cm.

Aan de tafel zou er per persoon minstens een breedte van 60 cm moeten zijn. Dus overweeg op voorhand waar de tafel voor gebruikt zal worden en hoeveel mensen je aan de tafel zou verwachten. Een te grote tafel is zeker niet nodig, want dat geeft een leeg en ongezellig gevoel. Rekening houdend met al deze voorwaarden zou je kunnen opteren voor een op maat gemaakte houten tafel.

Het recept voor een prachtige eetkamer of woonkeuken
De stoelen moeten goed passen bij de tafel, in die zin dat ze dezelfde stijl weergeven, maar ook dat ze makkelijk onder de tafel moeten kunnen passen. Een stoel die te hoog of te laag is ten opzichte van de tafel is heel onprettig. Als je graag lang tafelt, kan je best ook letten op de ergonomie van de stoelen.

Het oog wil ook wat

Van een mooie tafel eet je nooit alleen, is meer dan ooit waar. Mensen richten hun huis graag gezellig en naar eigen smaak in en de tijd dat de eettafel alleen maar bij speciale gelegenheden werd gebruikt ligt al ver achter ons. Een mooi ingerichte woonkeuken nodigt uit om er veel gebruik van te maken en is de ontmoetingsplaats van de woning.

Het kiezen van een stijl en de juiste kleur is niet eenvoudig. Hierbij spelen lichtinval en de grootte van de kamer een belangrijke rol. Voor kleine ruimtes met weinig kleurinval hou je het best bij lichte kleuren. Donkere kleuren zijn dan weer goed combineerbaar met gelijkaardig meubilair. Een strak of minimalistisch interieur in een moderne woning nodigt uit om felle kleuren te gebruiken. Een levendig tapijt onder de tafel kan de ruimte een extra cachet geven.

Het recept voor een prachtige eetkamer of woonkeuken

Inkleding van het geheel

Voor de afwerking kijken we dan vooral naar decoratie en verlichting. Decoratie is geheel volgens smaak, waarbij je kan kiezen voor kunstwerken, foto’s of schilderijen. Tenzij je meer houdt van minimalisme en dan laat je de muren helemaal leeg.

De belangrijkste verlichting situeert zich in het midden boven de tafel. Daarbij hechten we veel belang aan het goed verlichten van de hele tafel zodat iedereen voldoende licht heeft. Een dimbare hanglamp is hierbij aangewezen, zodat de ruimte polyvalent kan blijven. Voor een romantisch diner is immers minder licht nodig dan voor een gezellige spelletjes avond of een knutselnamiddag. Daarnaast kan er ook nog sfeerverlichting aangebracht worden in de vorm van led strips, een staande lamp of kaarsen om het geheel mooi af te werken.

Ook interessant