Vastgoed

Mohammed vindt moeilijker huurhuis dan Joris

Mohammed en Khadija hebben gemiddeld tot 50 procent minder kans om een huurwoning te vinden dan Joris en Nathalie, ook al hebben zij hetzelfde loon en gezinssituatie. Dat blijkt uit de praktijktesten die het Minderhedenforum uitvoerde in Antwerpen en Gent. “Steden en gemeenten moeten durven optreden tegen deze discriminatie”, zegt directeur van het Minderhedenforum, Naima Charkaoui.

Het Minderhedenforum krijgt wekelijks verschillende berichten van slachtoffers van huurdiscriminatie. ”Om het één en ander zwart op wit te bewijzen, starten we met praktijktesten,’ legt Naima Charkaoui uit. ‘We wijzen de overheden nu op de verplichting om huurdiscriminatie aan te pakken. “

Dat beleid moet volgens de organisatie steunen op drie pijlers: sensibiliseren, informeren en sanctioneren. Niet enkel Vlaanderen of de Federale overheid moet een antidiscriminatiebeleid uitdokteren. Ook voor het lokale niveau is hier een rol weggelegd. Wie discrimineert pleegt een misdrijf. De lokale politie kan en moet hier dan daadwerkelijk optreden. Bovendien weten vele slachtoffers niet dat ze bij de politie en meldpunten hun klachten kunnen indienen.

De organisatie becijferde dus dat het selectief gedrag van eigenaars etnisch-culturele minderheden raakt in hun basisrecht op een dak boven het hoofd. “Als we de resultaten van beide steden samennemen dan wordt één op drie geconfronteerd met discriminatie op de private huurwoningmarkt. De toegang tot huisvesting wordt voor velen dus bepaald door hun naam,” klinkt het verontwaardigd.

De praktijktesten werden uitgevoerd in de maand augustus door 8 mensen in opdracht van het Minderhedenforum. Verschillende vergelijkbare, maar fictieve kandidaten werden gevraagd om via meer dan 100 geselecteerde web-advertenties telefonisch te zoeken naar een huurwoning. Alleen de etnische achtergrond van de kandidaten verschilt, zo kan worden vastgesteld dat etniciteit een rol speelt. ‘Zonder dat de verhuurders het wisten, kregen zij een telefoontje van zowel Joris en Mohammed. Uit de test bleek dat potentiële huurders met een migratieachtergrond gevoelig minder werden uitgenodigd voor een bezichtigingsafspraak dan de andere kandidaat-huurders.’

‘We namen dus een steekproef zonder wetenschappelijke pretenties. De testen geven wel tendensen aan. Die zijn onrustwekkend. De cijfers volgen het aanvoelen van veel etnisch-culturele minderheden in Vlaanderen. Discriminatie wordt stilzwijgend gedoogd, maar niet aangepakt.’

Opvallend is dat kennis van de Nederlandse taal de cijfers niet kan verklaren. Alle testpersonen spraken vloeiend Nederlands. Bovendien bedraagt de kans op discriminatie nog steeds een kwart voor mensen met een vreemde naam zonder een buitenlands accent. Verder wijst de test uit dat de helft van de kandidaten met een Arabisch klinkende naam geweerd wordt door verhuurders.

België ligt op een zucht van de lokale verkiezingen. Het Minderhedenforum lanceert nu een oproep aan de verantwoordelijken op lokaal vlak om initiatieven te nemen die discriminerende praktijken een halt toeroepen. “Zijn het niet werkgevers, dan wel de huiseigenaars . Als je keer op keer de deur tegen je neus krijgt, reageer je op den duur gefrustreerd. Het is in ons land hoog tijd voor een nultolerantiebeleid tegen racisme en discriminatie. ”

Het rapport over huurdiscriminatie wordt morgen gepresenteerd en voorgelegd aan een panel van experts op de Open Forumdag van het Minderhedenforum in Gent.