Vastgoed

Minister moet plannen domein De Clerck schorsen

Om een einde te maken aan de jarenlange commotie wil de gemeente Waasmunster een nieuwe straat aanleggen rond het domein van Jan De Clerck, de bestuurder van tapijtenfabrikant Domo die een bestaande weg door zijn landgoed op eigen houtje heeft afgesloten. De administratie Binnenlands Bestuur vindt dat minister Keulen (VLD) de beslissing van de gemeente moet schorsen, maar die aarzelt.

Het landgoed van Jan De Clerck, erfgenaam van het Beaulieu-imperium, is al jarenlang een doorn in het oog van omwonenden. De Clerck sloot er op eigen houtje een gemeenteweg af zodat niemand nog door zijn domein kan. Na heel wat gehakketak besloot de gemeente Waasmunster in mei van dit jaar om een nieuwe weg aan te leggen, dit keer rond het domein, en stelde hiervoor een zogenaamd 'rooilijnplan' op.

De vzw Durme, die al jaren kampt tegen De Clerck, vindt dat ontoelaatbaar en vroeg gouverneur André Denys (VLD) en minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen om de beslissing van de gemeente ongedaan te maken. In een brief aan de minister geeft Guido Decoster, administrateur generaal van het agentschap Binnenlands Bestuur, de klagers gelijk.

Hij haalt daarbij twee argumenten aan. Eén: het rooilijnplan was niet ondertekend, zodat het in principe geen rechtskracht heeft. Ten tweede zou De Clerck zelf de opmaak van het plan hebben gefinancierd, wat volgens Patrick Robberecht van de vzw Durme onvermijdelijk leidt tot belangenvermenging. Ook Decoster heeft het op dit punt over een onregelmatigheid.

De administrateur-generaal vroeg minister Keulen om de gouverneur opdracht te geven het plan te schorsen. Hij tikte zelf de nodige brieven uit, die door Keulen enkel moesten worden ondertekend. Dat moest voor 1 september, maar Keulen liet die deadline voorbijgaan. De minister kan het plan zelf nog vernietigen, maar dat moet voor 19 september gebeuren.

De vzw Durme en Paul Van Damme, die als particulier mee betrokken is in de zaak, vrezen dat de minister ook deze mogelijkheid niet zal benutten. "De vraag is simpel", zegt Van Damme. "Past de minister de wet toe of niet? Het kan toch niet dat wanneer iemand een weg inpikt de gemeente dan maar beslist om er een nieuwe aan te leggen?"

"Als de administratie Binnenlands Bestuur al vindt dat Marino Keulen de beslissing moet schorsen, dan moet hij toch volgen?", vindt ook Robberecht. Volgens het kabinet-Keulen is er nog geen beslissing gevallen en bekijkt de minister het dossier volgende week.