Architectuur

Miljoenenboete voor Santiago Calatrava

De Spaanse architect Santiago Calatrava moet een bouwbedrijf voor drie miljoen euro compenseren, omdat hij een gebouw met constructiefouten heeft ontworpen. Een rechter oordeelde dat Calatrava 3,27 miljoen euro moet betalen aan het bedrijf dat het Palacio de Congresos in het Noord-Spaanse Oviedo bouwde. Het geld is een compensatie voor gemaakte kosten, schreven Spaanse media vrijdag.

Door een ontwerpfout van de architect moest het bedrijf, nog tijdens de bouw in 2006, de tribunes in het futuristische gebouw opnieuw bouwen. Dat kostte 3,4 miljoen euro. Ook waren er problemen met het dak, waardoor miljoenen euro's meer moesten worden uitgegeven.

Calatrava is in België vooral bekend om het station Guillemins in Luik. Calatrava had ook in Nederland al met een te maken. Die bepaalde in 2011 dat de architect vier miljoen euro achterstallig honorarium moest krijgen van de woningcorporatie Servatius.

Calatrava had in Maastricht een studentencampus ontworpen, waarvan de bouw uiteindelijk niet doorging wegens geldgebrek bij Servatius.

Jaren daarvoor zorgden drie door Calatrava ontworpen bruggen in de gemeente Haarlemmermeer voor hoge kosten. De bruggen bleken te roesten en het kostte vijf miljoen euro om dat te herstellen. Volgens de gemeente waren de aannemers nalatig geweest.

Ook interessant