Vastgoed

Met deze tips maak jij jouw woning verhuurklaar

Met deze tips maak jij jouw woning verhuurklaar
Er zijn ontzettend veel situaties waarin jij ervoor zou kunnen kiezen om jouw woning te verhuren. Misschien heb je een tweede woning gekocht speciaal voor de verhuur. Misschien ga je voor langere tijd reizen en wil je de woning niet leeg achterlaten. Door het verhuren van jouw woning zorg je in ieder geval voor een goede (extra) inkomstenbron. Nadat je al het papierwerk geregeld hebt dat komt kijken bij het verhuren van jouw woning. Wordt het tijd om de woning klaar te maken voor de huurders. Hiervoor geven wij jou een aantal tips.

Kijk naar de regels van jouw lokale gemeente

Wanneer jij ervoor kiest om jouw woning te gaan verhuren is het altijd belangrijk om na te gaan welke regels hiervoor gelden bij jouw gemeente. Bij een woning verhuren in Utrecht kunnen andere regels gelden dan bij het verhuren van een woning in bijvoorbeeld Maastricht of Amsterdam. Daarnaast heeft de locatie ook grote invloed op het bepalen van de huurprijs.

Stel een informatiemap op

Wanneer je de keuze hebt gemaakt tussen jouw woning verkopen of verhuren is het belangrijk om te zorgen dat de huurder over voldoende informatie beschikt. Stel daarom een informatiemap op waarin je alle belangrijke informatie opneemt. Hierbij kun je denken aan informatie over zaken ín het huis zoals hoe de wasmachine of de vaatwasser werkt of wat het wifi wachtwoord is. Maar vergeet ook de informatie voor om het huis niet zoals wanneer het afval opgehaald wordt. Daarnaast is het leuk om wat lokale informatie zoals supermarkten of restaurants in de omgeving te vermelden. Zeker wanneer iemand niet bekend is in de regio is dit erg prettig voor de huurder.

Zorg voor voldoende sleutels

Afhankelijk van het aantal mensen dat jouw woning gaan betrekken bepaal je hoeveel sleutelsets er moeten komen. Zorg ervoor dat alle sloten goed werken en dat er altijd ergens nog een reserve set te vinden is.

Schoonmaken, opruimen en onderhouden

Wanneer je een woning besluit te verhuren is het belangrijk om te zorgen dat deze in goede staat is. De huurder wil immers de komende tijd kunnen genieten van een schoon en opgeruimd huis. Doe een grote schoonmaak voor je vertrekt en zorg dat alles netjes is opgeruimd. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor het nodige onderhoud. Zorg dat alle lampen werken en dat alle kastjes goed vastgeschroefd zijn. Wel zo prettig voor de huurder.

Informeer de nodige instanties

Wanneer er (tijdelijk) iemand in jouw woning komt wonen is het belangrijk dat je hier een aantal personen/instanties over informeert. Te beginnen met de buren, zij krijgen immers ineens iemand anders naast zich te wonen. Heb jij te maken met een VVE (vereniging van eigenaren) dan is het in de meeste gevallen zelfs verplicht om eventuele verhuur van de woning te melden. Daarnaast moet je in de meeste gevallen je verzekeraar en hypotheekverstrekker op de hoogte brengen. Het verhuren van een woning mag namelijk niet zomaar. In de meeste gevallen moet een hypotheekverstrekker hiermee akkoord gaan.

De meterstanden en het inspectierapport

Als laatste is het aan te raden om de meterstanden op te nemen voor je vertrekt en een inspectierapport op te stellen. Hierin vermeld je alle zaken die al beschadigd of kapot zijn. Op deze manier kom je aan het einde van de rit niet voor vervelende discussies te staan.

Ook interessant