Energie

Meeste rendement uit zonnepanelen halen? 6 gouden tips

Meeste rendement uit zonnepanelen halen? 6 gouden tips
Zonnepanelen zijn hot maar ondanks de vele voordelen blijft het een grote investering. Met deze 6 tips haal je het meeste rendement uit zonnepanelen !

Oost west, zuid best?

Hoe meer zonlicht je zonnepanelen kunnen opvangen, hoe hoger hun rendement zal zijn. Daarom richt je je zonnepanelen het best pal naar het zuiden. Lukt dat niet? Dan kunnen oost en west ook nog goede alternatieven zijn. Daarnaast zou de meest optimale hellingsgraad van je panelen rond de 30° à 35° liggen. Conclusie: met een schuin, zuidelijk georiënteerd dak ga je het meeste rendement uit zonnepanelen halen.

Meeste rendement uit zonnepanelen halen?

Kies het aantal en type panelen zorgvuldig uit

Op basis van je eigen energieverbruik wordt het vermogen bepaald dat je nodig hebt om aan je energienoden te voldoen. Aan de hand van die gegevens kan je berekenen hoeveel panelen je nodig hebt en met welk type je het meeste rendement uit zonnepanelen halen kan. Nog een tip: je kan je PV-installatie combineren met een thuisbatterij om de stroom die je niet meteen verbruikt netjes op te slaan voor later gebruik. Of je combineert ze met een thermische batterij om je sanitair water op te warmen.

Op elke zonnepaneleninstallatie past een omvormer

Vooraleer je de opgewekte energie van je panelen kan gebruiken, moet die eerst nog omgezet worden naar een type stroom dat geschikt is om binnenshuis te gebruiken. En daarvoor heb je een omvormer nodig. Kies die echter zorgvuldig uit! Met een omvormer die niet volledig compatibel is, zal je niet het maximale rendement uit je zonnepanelen halen. Laat je daarom adviseren door een energie-expert.

Het meeste rendement uit zonnepanelen halen? Zet schaduw en hitte buitenspel

Schaduw van een boom of schoorsteen zal verhinderen dat je het meeste rendement uit zonnepanelen halen kan. Heb je schaduwgevoelige plaatsen op je dak? Dan laat je best micro-omvormers of optimizers achter de betreffende panelen installeren. Die zorgen ervoor dat elk paneel afzonderlijk zijn rendement behoudt en vermijden dus dat het overschaduwde paneel het rendement van alle andere panelen naar beneden trekt.

Meeste rendement uit zonnepanelen halen?

Rendement per jaar

Een doorsnee winterdag telt veel minder zonne-uren dan een doorsnee lentedag, waardoor het rendement van je zonnepanelen 's winters ook wat lager zal liggen. Kijk dus altijd naar de totale jaaropbrengst bij het uitkiezen van je zonnepanelen en niet naar de maandopbrengst.

Het maximale uit je zonnepanelen halen, doe je met Energy Protect!

Wil je ook genieten van gratis zonne-energie? Kies je panelen dan nu al nauwkeurig uit om het hele jaar door zeker te zijn van een maximaal rendement! De energie-experts van Energy Protect komen gratis bij jou langs om alles tot in de puntjes voor jou te berekenen waardoor je het meeste rendement uit je zonnepanelen halen kan. Vraag hier hun gratis advies aan.

PS: je woning nog verder optimaliseren? Energy Protect maakt deel uit van Group Protect, een dynamische bouwgroep waar je ook terecht kunt voor isolatie, vochtbestrijding, warmtepompen, airco’s en gevel- & dakreiniging.

Ook interessant