Algemeen

Meer jobs voor Oekraïners in de bouw mogelijk

Meer jobs voor Oekraïners in de bouw mogelijk
Van de circa 600 Oekraïners die tot zich tot nu toe bij VDAB hebben geregistreerd voor een job, hebben amper een 30-tal intussen een job gevonden. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) is van oordeel dat dit sneller kan. Bouwbedrijven hebben al ervaring met de inschakeling van Oekraïners. Bovendien kan de VDAB voor hen stages en bedrijfsinterne opleidingen helpen organiseren.

Nog voor de oorlog in Oekraïne losbarstte, werkten dagelijks zo’n 2.500 Oekraïners in de Vlaamse bouw als gedetacheerden. De bouw heeft dus wel al enige ervaring met de inschakeling van Oekraïners. Dat meer Oekraïners werden ingeschakeld, had onder meer te maken met de terugloop van het aantal gedetacheerde Polen.

Een aantal van de gedetacheerde Oekraïners zijn door de oorlog wel teruggekeerd om hun land te gaan verdedigen. Maar bouwbedrijven kunnen terugvallen op enige ervaring met de opvang van Oekraïners. Een aantal gedetacheerde Oekraïners zijn ongetwijfeld toch nog in ons land gebleven. Die kunnen helpen bij de inschakeling van de Oekraïners die gevlucht zijn en nu hier een job zoeken.

Dat die vluchtelingen het Nederlands niet verstaan, vormt een drempel, zeker als zij daarnaast ook het Engels of het Duits niet beheersen. Maar daarvoor kan VDAB toch stages en individuele beroepsopleidingen in de onderneming (IBO’s) inschakelen. De IBO is een instrument dat bouwbedrijven op jaarbasis nog altijd voor zo’n 1.700 werkzoekenden gebruiken. Er bestaat zelfs een IBO-instrument in combinatie met taalondersteuning. Minister Crevits heeft bovendien beloofd om de taalbegeleiding voor Oekraïners uit te breiden.

De VCB is van oordeel dat in de bouw nog heel wat opportuniteiten bestaan om Oekraïense vluchtelingen te werk stellen. VDAB moet dan wel verder kijken dan naar wat de vluchtelingen zelf als eerste voorkeur aangeven. De VCB is bereid mee te zoeken naar kandidaat-bedrijven.

Ook interessant


Build for Life