Algemeen

Houd Oekraïense werkkrachten weg van uitzendkantoren

Houd Oekraïense werkkrachten weg van uitzendkantoren
“Leid mensen uit Oekraïne of bij uitbreiding andere vluchtelingen rechtstreeks naar onze kmo-bouwbedrijven, zonder tussenkomst van uitzendkantoren. Die vertragen de tewerkstelling en maken werkkrachten onnodig duur”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens naar aanleiding van de initiatieven van enkele uitzendkantoren.

De tarieven per uur voor een uitzendkracht liggen hoger dan wanneer je iemand rechtstreeks tewerkstelt. Bovendien hangt werkgevers een afkoopsom boven het hoofd bij definitieve tewerkstelling. “Onverantwoord”, noemt Bouwunie deze praktijken. Beter is om de mensen uit Oekraïne meteen in contact te brengen met de bedrijven. De organisatie wijst nog op andere voordelen zoals het familiale karakter en de lokale verankering van kmo-bouwbedrijven. Bouwunie had over de toeleiding van Oekraïners al overleg met de VVSG en de VDAB, maar voorlopig zonder resultaat. Bouwunie vraagt dan ook om zo snel mogelijk een procedure uit te werken.

Oekraïners zijn absoluut welkom in de bouw. 7 op 10 bouwbedrijven willen mensen van daar tewerkstellen. Dat blijkt uit een recente rondvraag van Bouwunie bij 397 bouwbedrijven. Bij de helft van de ondervraagden is er onmiddellijk plaats. Belangrijk is dat die aanwerving zonder al te veel administratieve rompslomp kan gebeuren. En uiteraard moeten de mensen uit Oekraïne voldoende opleiding krijgen. 1 op 2 ondervraagden heeft huisvesting of wil er zoeken en is bereid om te helpen bij administratie, het zoeken naar scholen of hobby's of het leren van Nederlands.

Ook interessant


Build for Life