Interieur

Meer dan 90.000 mensen naar Interieur Kortrijk

Meer dan 90.000 mensen naar Interieur Kortrijk
Nieuwe designervaringen opdoen, daarover ging de 22e editie van INTERIEUR 2010. Zondagavond sloot de internationale Design Biënnale in Kortrijk Xpo haar deuren na een geslaagde tiendaagse met 92.138 bezoekers. De Interieur Foundation blikt tevreden terug: “Meer dan ooit ging INTERIEUR 2010 over design beleven en nieuwe indrukken delen. Bezoekers namen de tijd om naar verhalen te luisteren. Dat blijkt ook uit de massale interesse voor de lezingen in het Forum.” INTERIEUR als interactief designplatform.

Indrukwekkende cijfers

INTERIEUR 08 brak internationaal records, maar de 2010-editie van de Design Biënnale moet daar niet voor onderdoen. Maar liefst 92.138 professionele en niet-professionele interieurliefhebbers trokken van 15 tot 24 oktober naar Kortrijk om er eigentijds design te beleven. Opvallend daarbij is het groeiende publiek professionelen.

Projectcoördinator Dieter Van Den Storm: “Waar vroeger vooral de openingsdag een professioneel publiek trok, zien we nu een groeiend aantal professionelen verspreid over de hele biënnale. Op de openingsdag merkten we een stijging van professionele bezoekers, een stijging die zich de dagen nadien voortzette. Niet minder dan 37% professionelen en 63% particuliere bezoekers bezochten INTERIEUR 2010.”

Ook het aantal internationale bezoekers was dit jaar groot, met bezoekers uit 58 verschillende landen en meer dan 725 journalisten uit alle wereldhoeken.

Registers ‘nieuwe wereld’ opengetrokken

Het centrale thema van INTERIEUR 2010 luidde ‘een nieuwe wereld’. De toon werd gezet met de Japanse architect Junya Ishigami – de eerste eregast buiten de Europese grenzen. Een bewuste keuze, gezien de designtoekomst overwegend in het Oosten wordt geschreven en Japan bron blijft van innovatieve ideeën.

Dieter Van Den Storm: “Bezoekers waren aangenaam verrast door de vernieuwende PICKNICK-installatie van Ishigami. We mogen zeggen dat we geslaagd zijn in onze opzet: een nieuwe wereld tonen en nieuwe ervaringen delen. Bezoekers willen duidelijk meer dan louter objecten bekijken, ze willen verrast worden door nieuwe indrukken en iets bijleren. In die context past ook de massale interesse voor de lezingen, niet minder dan 27 stonden er deze editie op het programma. INTERIEUR 2010 wist heel wat grote namen te trekken zoals Tom Dixon (UK), Andrea Branzi (IT) en trendwatcher Herman Konings (BE) en dat werd internationaal gesmaakt. Mensen nemen de tijd om te komen luisteren, staan open voor discussie. En zo vervult INTERIEUR een belangrijke taak als interactief designplatform.”

Andere hoogtepunten van INTERIEUR 2010? “De Rambla – dit jaar vergroot en in een opvallende spiegelarchitectuur vormgegeven – werd enthousiast onthaald. Dat geldt ook voor de benedenverdieping, met Theyoungdesignersfair, de Design Competition en Design at Work, die deze editie helemaal werd opengetrokken. Met succes, want de belangstelling voor deze totaal andere designsfeer was zeer groot.”

De 23e Interieur Biënnale vindt plaats van 19 tot 28 oktober 2012.

Ook interessant