Interieur

Stunt op Interieur 2010: Formule 1-wagen op 2 mm dikke tafel

Stunt op Interieur 2010: Formule 1-wagen op 2 mm dikke tafel
Ook de 22e editie van de Design Biënnale INTERIEUR 2010 belooft weer grenzen te verleggen. Getuige de installatie van Established & Sons, waarbij een 300 kg zware F1 McLaren rust op een tafelblad van amper 2 mm dik. Ontwerpers John Barnard en Terence Woodgate illustreren zo de ondragelijke lichtheid en schoonheid van composieten. Te zien op de Rambla van INTERIEUR 2010, van 15 tot 24 oktober.

Projectcoördinator Dieter Van Den Storm kondigde al een verrassende INTERIEUR 2010 aan: “De Design Biënnale wil enkele facetten van de nieuwe wereld tonen en suggereren. We zijn het onze reputatie verplicht om over ‘grenzen’ te kijken, om vernieuwend te zijn, om de toekomst te omarmen. Zo durft INTERIEUR 2010 te roeien in de nieuwe wereld van architectuur en design.”

Wat staal was voor de 19e eeuw, waren plastics voor de 20e eeuw en zijn composieten voor de 21e eeuw. Composieten – vezels ingebed in een polymeer matrix – zullen steeds vaker andere materialen vervangen in vele toepassingen, onder meer door hun prestatievermogen en potentiële energiebesparing. Composieten geven ontwerpers ook de mogelijkheid om uitgepuurde technische functionaliteit te koppelen aan een grondig herdachte vormgeving.

Established & Sons werkt sinds de start met ontwerpers samen die de taal van de nieuwe materialen begrijpen en er op een uitdagende en vernieuwende manier mee omgaan. Een mooi voorbeeld vormt de ‘Surface Table’ van Terence Woodgate en John Barnard: 4 m lang, met een dikte van 2 mm op de hoek, wat vijfmaal dunner is dan wat er vandaag op de markt is. De designtafel van gelaagde koolstofvezelcomposieten is bruikbaar als eetkamertafel, bureau … of presentatietafel voor een Formule 1-wagen op INTERIEUR 2010.

Lezing INTERIEUR 2010: De Britten Terence Woodgate en John Barnard, maandag 18 oktober, 18 uur, in forum hal 6, Xpo Kortrijk.

Link: www.interieur.be