Duurzaam Bouwen

Meer dan 25% van de Belgische houtmarkt met PEFC-label

In opdracht van de federale overheidsdienst Leefmilieu werd een marktstudie verricht naar het aandeel houtproducten afkomstig uit duurzaam bosbeheer (dus onder andere met PEFC-label) op de Belgische markt. De resultaten zijn verbluffend, want het geraamd aandeel van primaire producten afkomstig uit duurzaam bosbeheer bedraagt maar liefst 40,5% en overschrijdt daarmee al de doelstellingen vastgelegd voor 2018. PEFC Belgium juicht deze resultaten uiteraard toe.

In 2011 sloten de beroepsfederaties van de houtsectoren in België en de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu een Sectoraal akkoord met als doel het aandeel houtproducten afkomstig uit duurzaam beheerde bossen te verhogen en de sensibilisering van de beroepsmensen uit de sector en de consumenten. Basis voor dit akkoord was een studie over het aandeel hout uit duurzaam beheerde bossen op de Belgische markt in 2008. Deze studie toonde aan dat toen slechts 15% van de primaire houtproducten verkocht werd onder een certificaat voor duurzaam bosbeheer, concreet 9% met het PEFC-certificaat en 6% met het FSC-certificaat. Vier jaar later is het aandeel PEFC-hout bijna verdriedubbeld tot maar liefst meer dan een vierde (26,2%) van het totale aandeel gecertificeerd hout op de Belgische markt. Ook het aandeel FSC-hout kende bijna een verdrievoudiging en is goed voor 15%, dus zo’n zesde van de houtproducten afkomstig uit duurzaam bosbeheer.
De sector heeft zich er in het akkoord toe verbonden om het aandeel duurzaam hout op regelmatige basis te verhogen om in 2018 te komen tot 35%. Maar dit aandeel werd in 2012 dus al behaald, zo blijkt. “De zeer goede resultaten die momenteel gehaald worden in België, mogen onze inspanningen voor een duurzaam beheer van de bossen en de daaruit voortvloeiende producten niet afremmen. De toenemende interesse voor hout moet ons aanmoedigen om onze inspanningen voor een duurzaam beheer van de bossen en de daaruit vloeiende producten voort te zetten”, aldus Roland Moreau, Directeur-generaal Leefmilieu.

PEFC: vooral lokaal hout

Belangrijk voor PEFC is dat uit de studie blijkt dat nog steeds een groot aandeel van de producten met het PEFC-label vervaardigd werden met hout uit eigen land. Van het hout dat met een PEFC-certificaat op de Belgische markt is gebracht, is 35% afkomstig uit Belgische bossen. Het potentieel van PEFC-gecertificeerd rondhout uit het Belgische bos wordt nog niet volledig benut.

De studie toont verder ook aan dat 91% van het FSC-gecertificeerde hout geïmporteerd werd.

Ook interessant