Duurzaam Bouwen

15% van Belgische houtmarkt draagt FSC label

In opdracht van de FOD Leefmilieu werd recent het marktaandeel gecertificeerd hout op de Belgische markt in 2012 in kaart gebracht. In vergelijking met eerder onderzoek in 2008 is het marktaandeel FSC gecertificeerd hout bijna verdrievoudigd tot 15% in 2012.

De marktstudie [1], in opdracht van de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu heeft als doel het marktaandeel gecertificeerd hout te bepalen. Ondanks een dalende consumptie ten gevolge van de crisis, is het aandeel gecertificeerd hout op de Belgische markt toegenomen tot 40.5% in 2012, wat overeenstemt met bijna 2 miljoen m³ rhe primaire houtproducten met duurzaamheidscertificaat.

Houtproducten met het FSC keurmerk maken hiervan de kleine helft uit, wat het FSC gecertificeerde marktaandeel op 14.5% brengt. Wanneer gekeken wordt per productgroep, dan ligt de FSC beschikbaarheid voor naaldhout (14.3%) en plaatmaterialen (16.2%) in lijn met dit gemiddelde. Wat tropisch hout betreft draagt slechts 12% van het hout een keurmerk, waarbij dit hoofdzakelijk het FSC label is (7.6%). Wat gematigd loofhout betreft is het marktaandeel van hout met het FSC keurmerk met slechts 2.2% het laagst

15% van Belgische houtmarkt draagt FSC label

Aandacht voor FSC boscertificering in de tropen én lokaal

De relatief lagere beschikbaarheden van tropisch hout en gematigd loofhout met het FSC label hangen samen met een relatief beperkte oppervlakte FSC gecertificeerde bossen. Hoewel vandaag reeds 20 miljoen ha tropisch bos FSC gecertificeerd is, is dit slechts een beperkt aandeel in de totale oppervlakte tropisch bos (ongeveer 600 miljoen ha bos). Voor gematigd loofhout, wat vaak uit België of buurlanden komt, is de situatie vergelijkbaar: ondanks een toenemende vraag naar lokaal FSC hout vanuit de industrie is de FSC bosoppervlakte in België en buurlanden zoals Frankrijk en Duitsland nog eerder beperkt. Geleidelijk aan komt hier echter wel verandering in.

Meer ambitie voor de nabije toekomst?

Met een marktaandeel van ruim 40% gecertificeerd hout is de doelstelling van het Sectoraal akkoord van 1 maart 2011 ter verhoging van het aandeel houtproducten uit duurzaam beheerde bossen’ voor 2018 nu reeds gehaald. Wanneer dit cijfer vergeleken wordt met buurlanden zoals Nederland en het Verenigd Koninkrijk – waar de gecertificeerde markt respectievelijk 65% en 80% uitmaakt – dan is dit nog een extra argument om het ambitieniveau naar boven bij te stellen. Hopelijk kan de Belgische overheid in samenspraak met andere overheden én de bedrijfswereld blijvend inzetten op het vergroten van de marktvraag naar gecertificeerd hout. Vanzelfsprekend kan eenieder hieraan bijdragen door te kiezen voor FSC gelabelde hout- en papierproducten.

Ook interessant