Duurzaam Bouwen

Meer dan 1 op 3 Belgen kent het FSC label

Recent onderzoek uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau toont aan dat 34% van de Belgen het FSC label kennen. Het FSC keurmerk blijft hierdoor met voorsprong het meest gekende ecolabel voor hout- en papierproducten.

Gelijkaardig onderzoek werd reeds uitgevoerd eind 2009 en eind 2011, waardoor de evolutie duidelijk in kaart gebracht wordt. Daar waar in 2009 slechts 14% van de Belgen het FSC kenden, is de bekendheid van het FSC label eind 2013 gestegen tot 34%. Een mooi resultaat voor een label dat dit jaar zijn 20-jarig bestaan viert. In vergelijking met andere labels, te vinden op hout- en of papierproducten, die ook (deels) verwijzen naar de herkomst van het materiaal, blijft het FSC label met ruime voorsprong het meest gekend.

Stijgende zichtbaarheid van het FSC label

De belangrijkste verklaring voor de toegenomen bekendheid is te vinden in het groeiende aanbod aan FSC gelabelde producten. Hout- en papierproducten met het FSC label, afkomstig uit verantwoord beheerde bossen of recyclage, zijn steeds meer aanwezig in het dagelijkse leven van consumenten. Op papierproducten kan je het FSC label vandaag vinden op divers drukwerk, omslagen, en boeken, maar ook bijvoorbeeld op papieren zakdoekjes, WC papier, bankuittreksels en trein- of kastickets. Ook wat houtproducten met FSC label betreft, is het aanbod onder andere bij de Doe-het-zelf ketens de laatste jaren zeer fors toegenomen.

Bekend van Antwerpen tot Aarlen

Hoewel er meer FSC gecertificeerde bedrijven zijn in Vlaanderen, is de bekendheid van het FSC label toch vrij gelijkaardig over heel België. De verschillen in functie van de leeftijd zijn wel uitgesproken: bijna de helft van de -35 jarigen kent het FSC label reeds, terwijl dit bij +55 jarigen slechts 1 op de 4 is. Bemoedigend is dat het onderzoek ook aantoont dat meer dan 1 op 2 aangeeft op het FSC label te zullen letten bij hun volgende aankopen van hout- of papierproducten.

Ook interessant