Kachels & open haarden

Meer dan 1 op 3 kachels zijn aan vervanging toe, houtpellets in de lift

Meer dan 1 op 3 kachels zijn aan vervanging toe, houtpellets in de lift
Uit een grootschalig onderzoek uitgevoerd door iVOX* bij 1000 Belgen in opdracht van Stroomop blijkt dat er in ons land 3,7 miljoen kachels in gebruik zijn. Daarvan zijn meer dan 1,3 miljoen exemplaren dringend aan vervanging toe. 1 op 3 Belgen (36%) heeft immers een kachel ouder dan 10 jaar in huis, 9,8% geeft zelfs aan dat deze ouder is dan 25 jaar.

Voor meer dan 1 op 10 (11,8%) landgenoten is een kachel (gas, hout, houtpellets of steenkool) nog steeds het belangrijkste verwarmingssysteem in huis. Meer dan 1 op 5 (20,9 %) geeft aan een kachel als bijverwarming te gebruiken. De houtkachel is vandaag de populairste onder de kachels maar de houtpelletkachel wint aanhang door de vele voordelen van deze hernieuwbare, CO2-neutrale en lokale energiebron. “Consumenten vinden het milieuvriendelijke aspect en het hoge rendement bij de keuze voor een verwarmingssysteem steeds belangrijker worden.”, vertelt Ludwig Van Wonterghem, zaakvoerder van Stroomop.

Op provinciaal niveau zijn er in Vlaanderen heel wat verschillen. Zo houdt West-Vlaanderen vast aan de houtkachel en zijn de Limburgers koploper wat betreft de aanschaf van houtpelletkachels. In Vlaams-Brabant stoken ze met de oudste (kolen)kachels terwijl in Antwerpen slechts 10% van de kachels ouder is dan 10 jaar. Oost-Vlamingen zijn dan weer de sterkhouders voor de aankoop van nieuwe kachels want daar beschikt 1 op 3 kacheleigenaars over een model van minder dan 5 jaar oud.

Stroomop, specialist in milieuvriendelijk en CO2-neutraal verwarmen met pellets, bestaat dit jaar 15 jaar en zette samen met 40 handelaars een premiesysteem op poten om de vervanging van oude kachels te stimuleren en zo de luchtkwaliteit te verbeteren. Wie over een kachel van meer dan 10 jaar beschikt kan via de site www.vervangjeoudekachel.be naast gratis advies nog tot eind maart een premie van 300 euro bekomen.

Hoewel het aantal te oude kachels in ons land nog steeds hallucinant hoog ligt (1.343.562 toestellen in België zijn ouder dan 10 jaar) vervangen steeds meer landgenoten hun oude kachel voor een nieuw performanter model. Waar in 2017 de helft van de kacheleigenaars aangaf over een kachel van meer dan 10 jaar oud te beschikken is dat aantal nu gedaald naar 1 op 3. De houtkachel blijft met stip de meest populaire (1,67 miljoen toestellen of 44,9% van de kacheleigenaars hebben er één om de woning te verwarmen) en ook gaskachels blijven met 1,18 miljoen toestellen een percentage van 31,8% innemen. Een vijfde (20,1%) van de Belgische kachelmarkt is ingenomen door houtpelletkachels. De steenkoolkachel is dan weer ten dode opgeschreven. Met een marktaandeel van 3% is de ouderwetse stoof aan zijn laatste levensjaren toe.

Meer dan 750.000 houtpelletkachels in België

Houtpelletkachels winnen aan populariteit. “De afgelopen twee jaar zitten pellets terug in de lift en is onze verkoop van houtpelletkachels met 8% gestegen. In 2017 installeerden we 1.352 pelletkachels tegenover 1.128 in 2016 (+15%). Vorig jaar, in 2018, stond de teller op 1460 toestellen. Die stijging hebben we vooral te danken aan het eigen premiesysteem en een toenemende interesse bij consumenten om energiebewuster te verwarmen. Dat je met een nieuwe pelletkachel tot 95% minder fijn stof uitstoot én het rendement tot 8 keer beter wordt waardoor er tot 50% bespaard wordt, valt niet in dovemansoren.”, vertelt Ludwig van Wonterghem.

In Vlaanderen alleen al zijn 700.000 toestellen 10 jaar of ouder. Om consumenten te stimuleren hun oude kachel te vervangen, reikt Stroomop samen met 40 Vlaamse ondernemers een premie uit van 300 euro voor elk model van meer dan 10 jaar oud dat wordt vervangen. Wie wil controleren of zijn kachel in aanmerking komt, kan nog tot eind maart een aanvraag indienen op www.vervangjeoudekachel.be

Kachelvoorkeur en -leeftijd sterk regionaal gebonden

West-Vlamingen houden van hout

De kachel is nog steeds een populair gegeven in de woonkamer van de West-Vlaming. 4 op 10 West-Vlamingen heeft er een om zijn huis mee te verwarmen. De houtkachel is echter het populairst in West-Vlaanderen. Meer dan 1 op 4 (27,7%) West-Vlamingen met een kachel in huis gebruikt een houtkachel om zijn huis te verwarmen (als hoofd- of bijverwarming). Dat is een enorm verschil tegenover de rest van Vlaanderen waar significant minder verwarmd wordt met hout. (Antwerpen: 8,9%, Vlaams-Brabant: 13,6%, Oost-Vlaanderen: 12,3%, Limburg: 4,9%). 38,1% van de kachels in West-Vlaanderen of meer dan 200.000 exemplaren zijn ouder dan 10 jaar en zijn dringend aan vervanging toe.

Houtpelletkachels populairst in Limburg

Limburg is de enige Vlaamse provincie waar meer verwarmd wordt met houtpelletkachels dan de reguliere houtkachel. Respectievelijk geeft 7,2% van de Limburgers aan eigenaar te zijn van een pelletkachel tegenover 4,9% die een houtkachel in huis heeft. Naar schatting verwarmen meer dan 9.621 pelletkachels de Limburgse woningen. Een logisch gevolg is dat Limburg vrij goed scoort in het vernieuwen van de kachels en, na koploper Antwerpen, het minste aantal kachels ouder dan 10 jaar op de teller heeft staan. Toch zijn meer dan 38.000 Limburgse kachels dringend aan vervanging toe.

Nog 3.428 kolenkachels in Antwerpen

Uit het onderzoek blijkt dat bijna 3.500 Antwerpse kacheleigenaars (0,8%) hun huis nog steeds verwarmen met een kolenkachel. Meer dan de helft van de kachels in Antwerpen is tussen de 6 à 10 jaar oud. Goed nieuws is dan weer dat in Antwerpen slechts 10% van de kachels ouder is dan 10 jaar. Bijna 43.000 toestellen moeten dringend vervangen worden voor een performanter model.

Oost-Vlaanderen koploper in het vervangen van kachels

Eén derde van de Oost-Vlamingen (33%) die over een kachel beschikt, heeft een toestel in huis van maximum 5 jaar oud. Daarmee zijn de Oost-Vlamingen koploper in het aanschaffen van de meest performante modellen en laten ze andere provincies als Vlaams-Brabant (waar maar 18,6% van de kacheleigenaars verwarmt met een model van max 5 jaar oud) ver achter zich. Ondanks alle inspanningen moeten er in Oost-Vlaanderen nog meer dan 240.000 oude modellen vervangen worden.

Vlaams-Brabanders stoken met oudste kachels

In de provincie Vlaams-Brabant zijn de meeste oude kachels te vinden. 6 op 10 Vlaams-Brabanders die een kachel in huis hebben geven aan dat deze ouder is dan 10 jaar. Meer dan 180.000 toestellen moeten bijgevolg vervangen worden. 15% van de kacheleigenaars zegt bovendien zelfs over een model ouder dan 25 jaar te beschikken. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de ouderwetse kolenkachel in Vlaams-Brabant nog het best de tand des tijds wist te doorstaan. Naar schatting (2,1% van alle Vlaams-Brabanders met kachel) zijn daar nog 6.300 kolenkachels in gebruik.

“Dit jaar zijn we 15 jaar klimaatactief in België maar over houtpellets weten de meeste Belgen nog niet veel. Dat deze hernieuwbare energiebron CO2-neutraal is en in België geproduceerd wordt, is voor velen een verrassing. Het correct informeren van de consument en de installateurs zien we als een belangrijke taak van ons bedrijf.”, aldus Van Wonterghem.


Voordelen van houtpellets op een rijtje

 • Stabiele prijs
  Pellets zijn veruit de goedkoopste brandstof om mee te verwarmen. De prijs van houtpellets is al meer dan 10 jaar stabiel rond 5 eurocent per kilowattuur.
 • Hoog rendement
  Een moderne installatie haalt een rendement van 95% of meer. Men bespaart tot 50% in verbruik.
 • Lokale energiebron
  De pellets die in België worden gemaakt zijn het natuurlijke product van houtzaagsel van zagerijen.
 • CO2-neutraal
  Wie met pellets verwarmt, veroorzaakt geen extra uitstoot van broeistofgassen. Houtpellets zijn CO2-neutraal. Bij verbruik van houtpellets komt er evenveel CO2 vrij als bij de natuurlijke verrotting van hout.